Galériával

2023.01.06. 13:56

Továbbra is jó célt szolgál a gyönyörű szolnoki fenyő

Rászoruló családok otthonában nyújt majd meleget a város tizenöt méter magas karácsonyfája, melyet hagyományosan vízkeresztkor, vagyis január hatodikán, azaz pénteken bontottak le, és szállítottak el a Munkalehetőség a Jövőért Nonprofit és Közhasznú Kft. szandaszőlősi telephelyére.

M. R. E.

Rászoruló családok otthonában ad majd meleget a gyönyörű fa

Fotó: Mészáros János

Hangos, és egy kicsit szomorkás esemény helyszíne volt péntek délelőtt a szolnoki Kossuth tér. A Molnár Tamás és Molnárné Judit által felajánlott gyönyörű fenyőt, amely eddig ünnepi hangulatot varázsolt a város központjába, immár dísztelenül emelte magasba a speciális daru. A téren többen kíváncsian, mégis nehéz szívvel nézték a folyamatot.

– Nagyon szép karácsonyfánk volt az idén. Én annyit gyönyörködtem benne! Itt lakom nem messze, az erkélyemről mindig ráláttam. Szomorú, hogy elbontják, mert ez azt jelenti, elmúltak az ünnepek, dehát ez a sorsa... – mondta a fa eltávolítását figyelő Kelemen Dezsőné.

Miután a daru a teherautó platójára emelte, a szakemberek elkezdték a fa ágainak eltávolítását.

– Hagyományosan, minden évben ezen a napon szállíttatjuk el a város karácsonyfáját a térről. A díszek leszedése egy nappal korábban megtörtént, melyet munkatársaink végeztek el. Miután a fát kiemelik a daru segítségével a talpazatból, már itt, a helyszínen eltávolítják az ágak egy részét, hogy kisebb tömegben, és nagyságban tudják elszállítani a Munkalehetőség a Jövőért Nonprofit és Közhasznú Kft. szandaszőlősi telephelyére – tájékoztatott a helyszínen Gyurcsó Józsefné, a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. műszaki igazgatóhelyettese.

Hozzátette, az adventi falu lebontása folyamatosan zajlik, ez jövő hét közepén fejeződhet be teljesen, az utolsó faházak elszállításával. Közben a lecsupaszított fenyőt már vízszintesbe helyezték a teherautó platóján, több tonnás talapzatát szintén daru segítségével emelték fel a szállításhoz. A fenyőfa elindult a telephely felé, egykori jelenétét már csak lehullott fenyőtűk, és tobozok jelezték.

Ám ezzel még nem ért véget az egykori karácsonyfa útja, vastag ágai és törzse is jó célt szolgálnak majd.

– Néhány évvel ezelőtt született egy döntés a város részéről, hogy a közterületekről kivágott fák vastag része a szandaszőlősi telephelyünkre kerüljön. Ez ugyanígy igaz a város karácsonyfájára is, ami szintén részét képezi majd a város tüzelőanyag-segélyének. Ez egy nagyon pozitív döntés, hiszen a fa felajánlója így kétszeres ajándékot ad. Ugyanis amellett, hogy jóvoltából egy gyönyörű karácsonyfa állt a téren, a közeljövőben rászoruló családokon is segít majd – mondta Fodor György, a Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.

Több száz családhoz juthatnak el darabjai

Mint azt a Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. ügyvezetője elmondta, a tüzelőanyag-segély megteremtéséhez egész évben zajlik a munka.

– A most ideszállított karácsonyfa nem egy családhoz kerül majd, hiszen a közterületekről év közben eltávolított fák és a fenyő részei összekeverednek. Emellett a tüzelőanyag-segély részét képezi még a hajléktalanprogram során előállított brikett, valamint a vásárolt kemény lombos faanyag. Évente összesen száz tonna tüzelőt osztunk ki körülbelül háromszáz-hatszáz családnak. Egy háztartásba háromszázharminc kilogramm tüzelő jut. A rászorulóknak a Humán Szolgáltató Központ listája alapján, és az önkormányzat utasítására szállítjuk ki a tűzifát – tájékoztatott Fodor György.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában