Szolnok

2023.01.16. 13:57

Elfogyott a türelmi idő: büntetőpont és pénzbírság jár a szabálytalan teherautósoknak

Nincsen több türelmi idő, ezentúl szabálysértési büntetőpontokra, illetve pénzbírságra is számíthatnak a vármegyeszékhely belső útjaira szabálytalanul behajtó nehézgépjárművek. A részletekről Fejér Andor alpolgármester számolt be az egyik érintett, forgalmas útkereszteződés, a Nagy Imre körút és a Bajcsy-Zsilinszky út csomópontja mellett.

Mészáros Géza

Fejér Andor alpolgármester fotózza az egyik teherautót

Fotó: Mészáros János

– Az elmúlt nyolc évben hozzávetőlegesen tízmilliárd forintot költött a város teljes körű, a felmarástól kezdődő, alapozáson keresztül folytatódó, szegélytől szegélyig terjedő útfelújítási beruházásokra. A kisebb-nagyobb útjavítások pedig évente mintegy száz-százötven millió forintot emésztenek fel a költségvetésből – kezdte tájékoztatóját Fejér Andor.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy Szolnok belső útjait naponta több száz, tizenkét tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjármű használja szabálytalanul. Ez idáig büntetlenül, legfeljebb figyelmeztetéssel megúszták a nehézgépjárművek vezetői az engedély nélküli úthasználatot. 

Kijelentette, hogy a türelmi idő lejárt, a közúti teherforgalomnak nincsen helye a vármegyeszékhely belterületén. 

A rendeletek végrehajtásának szigorításával még a célforgalomnak is hamarosan megálljt parancsolnak a helységtábláknál. A szankciók alkalmazásával a tehergépjármű-forgalmat a számukra kijelölt elkerülőutakra kell visszairányítani – tette hozzá a városvezető.

– Nem tehettünk mást, elfogyott a türelem, számos kamionos nem veszi tudomásul a közlekedési paragrafusokat, a városnak és városlakóknak pedig tulajdonképpen anyagi kárt okoznak. Vannak napok, amikor egy-kétszáz teherautó használja jogtalanul az útjainkat, és akadnak időszakok, amikor hatszáz kamion is áthalad a város belterületén. Szigorítottunk tehát, ezentúl az illetékes szervek a legsúlyosabb felelősségre vonást alkalmazzák a rendeleteket semmibe vevőkkel szemben. A rendőrök szabálysértési pontokkal és bírsággal fegyelmeznek, a közterület-felügyelet pedig, melynek a nehézgépjárművek behajtási rendjének ellenőrzése a feladata, akár százezer forintos pénzbüntetést is kiszabhat a szabálytalankodókra – hangoztatta Fejér Andor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában