Döntések

2023.01.14. 11:25

Emelik az iparűzési, és a kommunális adót Örményesen

Az iparűzési adót két százalékra, az évenként befizetett kommunális díjat pedig tízezer forintra emelte január elsejétől az örményesi önkormányzat. A több, mint húsz évig halogatott lépésre a megemelkedett enerigaárak, és az infláció miatt volt szükség.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illlusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Korábban 1.7 százalék volt,  januártól viszont két százalékra emelkedett az iparűzési adó Örményesen, de a kommunális adót is megduplázta idén az önkormányzat. Utóbbi évi ötezerről, évi tízezer forintra emelkedett.

– Kénytelenek voltunk meghozni ezeket a döntéseket, mást sajnos nem tehettünk – hangsúlyozta Török Tamás, Örményes polgármestere.

– Bár a kormány a hírek szerint a kistelepüléseket is támogatja majd a megnövekedett rezsiárak kompenzálására, de azt a mértékű áremelkedést amit tapasztalunk, sajnos nem tudja majd lefedni teljes mértékben. A képviselő-testület ezért úgy döntött, hogy muszáj emelni az adókat. Emellett a lakosság igénye is az, hogy a szolgáltatásainkat, mint például mint az utak karbantartása, a közvilágítás fenntartása, továbbra is tudjuk biztosítani. A döntésről már tájékoztattuk a lakosságot, sőt, gyűlést is összehívtunk emiatt. Szerintem mindenki érzi a saját bőrén is, hogy milyen mértékű változások történtek az árakban, költségekben – mondta a döntés hátteréről a településvezető. Hozzátette, az energiaárak növekedése mellett a minimálbér megemelkedése is óriási költséget jelent majd az önkormányzatnak. A település iparűzési adóbevétele eddig körülbelül két és fél millió forint volt, melynek jelentős hányada négy nagyobb vállalkozás befizetéséből származik.

– A kommunális adó egyébként 1999 óta nem emelkedett a településen, és bár a duplázás drasztikusan hangzik, ennek mértéke az emelés után sem több, mint a környező településeken – mondta a polgármester. 

Hozzátette, az intézkedések fő célja, hogy a település továbbra is működőképes maradjon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában