Galériával

2023.01.16. 11:25

Turistacsalogató látványosság készül, javában zajlik a szolnoki Bástya-sétány építése

Turisztikai látványosság lesz, de egyben árvízvédelmi beavatkozás is a VÁR-projekt.

Mészáros Géza

Dübörögnek a munkagépek, jól halad a munka a Zagyva-parton. A kivitelezés a Kötivízig szakmai felügyelete mellett zajlik

Fotó: Mészáros János

– A tervek szerint halad a háromszáz méter hosszú Bástya-sétány építése a Zagyva-gáton, mely összeköti a kellemest a hasznossal: egy újabb turistacsalogató látványossága lesz Szolnoknak amellett, hogy rendkívül fontos védvonalat képez majd egy-egy esetleges árvíz idején is – írta közösségi oldalán Szalay Ferenc polgármester a minap.

A polgármesteri hivataltól többet is megtudtunk a VÁR-projekt elnevezésű önkormányzati beruházásról.

A városháza sajtóosztálya érdeklődésünkre közölte, hogy a fejlesztés keretében, „Múltjelek” elnevezéssel a vár látható és az idők folyamán elpusztult részeit megjelenítő állomásokat (Belgrádi kapu, Északnyugati bástya, Északi bástya) alakítanak ki a Szolnoki Művésztelepre látogató művészek segítségével. Mindezek mellett a Damjanich park térrendezése is elkészül. A parkban tematikus játszóteret építenek. A Nyáry Lőrinc híd korszerű közvilágítást kap, kicserélik a kandelábereket, de a hídkorlátokat is megújítják. A város felőli hídfő és a Bástya-sétány találkozásánál kerékpáros megállóhelyet és akadálymentes rámpát létesítenek. A Zagyva jobb partjánál, a fogadóépülettel szemben parkolótér épült. Ez a projekt kivitelezésének tervezett befejezése ez év október végére várható – kaptuk az információkat a városházától. 

A beruházás a városé, ám mivel az építkezés a Zagyva-támfalat is érinti, annak vízügyi szakfelügyeletét a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság látja el. Érdeklődésünkre Laczi Zoltán, a társaság sajtóreferense is tájékoztatta hírportálunkat. 

Mint közölte, a Zagyva-gáton, a Nyáry Lőrinc hídtól a Bástya utcáig tartó szakaszon, „Bástya-sétány” elnevezéssel épül közel háromszáz méter hosszon sétány. 

A fejlesztéssel érintett árvízvédelmi fővédvonalszakasz a Kötivízig vagyonkezelésében van. A sétány három helyen kiszélesedik, emléket állítva az egykori várfalnak. A sétányról és a művésztelep területéről lefolyó csapadékvizet egy műtárgyon keresztül vezetik a Zagyvába. Az érintett szakaszon megszűnik az árvízvédelmi fővonal magassági hiánya, és a fenntartási feladatok is könnyebben végezhetők lesznek. A téli-tavaszi árvizekre való felkészülés miatt a megbontott rézsűfelületeket geotextília-borítással látták el, mely védi a talajt a kimosódástól. 

A Tisza, illetve Zagyva folyón érkező, a munkaterületet elérő árhullám előrejelzése esetén a Kötivízig rövid időn belül tájékoztatja a kivitelezőt az árvíz érkezéséről, és felhívja a figyelmet a szükséges intézkedések megtételére. Az árvíz elleni felkészülés, illetve szükség esetén a védekezés a kivitelező feladata, a Kötivízig szakmai irányítása mellett, az árvízvédelmi felkészülési terv alapján történik – tudta meg hírportálunk a szakembertől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában