Jászkunság

2023.01.31. 16:30

Július-szeptember volt a turizmusban a csúcs tavaly

Többnyire hazai vendégek foglaltak szállást, csak a vendégéjszakák húsz százaléka írható külföldiek számlájára.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Bencsik Ádám

Július-szeptember volt turisztikai szempontból vármegyénkben a legélénkebb időszak, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a tavalyi esztendő első három negyedévére vonatkozó összefoglalójából.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye kereskedelmi szálláshelyein (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőház-telepeken, közösségi szálláshelyeken) múlt év első kilenc hónapjában 420 ezer vendégéjszakát töltöttek a látogatók. A vendégéjszakában mért vendégforgalom 27 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét, igaz, a korábbi esztendő eredményeit a Covid19-járvány miatt bevezetett intézkedések visszavetették.

A turizmus legélénkebb időszakában, július–szeptemberben 221 ezer vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken. Ez 9,5 százalékkal kevesebb a megelőző év harmadik negyedévi forgalmához képest.

A vendégéjszakák többségét – több mint nyolctizedét – a belföldi vendégek töltötték el szűkebb régiónk szálláshelyein, ami 13 százalékos csökkenést mutat. Ezzel szemben a külföldivendég-éjszakák száma 9,7 százalékkal emelkedett.

A július–szeptemberi időszakban a külföldiek közül a Lengyelországból érkező vendégek töltöttek el nálunk legtöbb éjszakát. Őket a Németországból és a Romániából érkezők követték. Ez hasonló arány, mint egy évvel korábban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában