Csatornahálózat

2023.01.21. 06:55

Megmenekülhet a belvíztől Örményes

Korszerűsítik a csatornahálózatot Örményesen, jelenleg nyolcvan százalékos készültségben van a fejlesztés. A beruházásra 2019- ben nyert háromszázmillió forintos támogatást az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán.

Molnár-Révész Erika

A beruházás egyik, már elkészült szakaszát mutatja Török Tamás, Örményes polgármestere. A korszerű vízelvezető árkok segítségével megmenekülhet a belvíz okozta károktól a település

Fotó: Mészáros János

– Településünkön jelentős károkat okozott a belvíz a kétezres években. Akkor is lezajlott egy, a talaj-és csapadékvíz elvezetését célzó beruházás, de forráshiány miatt az csak egy szükségmegoldás volt. Ezzel az új beruházással viszont olyan szinten korszerűsítjük a belvízelvezető-rendszert, ami hosszútávon is megoldja Örményes helyzetét – mondta a fejlesztés céljáról Török Tamás polgármester.

A munkálatok a Szabadság, az Iskola és a Dózsa György utat, illetve az Arany János és a Kisújszállásra vezető út egy részét érintették, mintegy öt kilométer hosszú szakaszon. Ez a terület ugyanis Örményes belvíz által legveszélyeztetettebb része, a talajszerkezete miatt.

Korábban készültek légifelvételek, melyek bizonyították, hogy településünk a régi Tisza nyomvonalán, illetve mocsaras területre épült. Gyakorlatilag olyan, mintha egy folyón laknánk. Annyira elagyagosodott a talaj alsó rétege bizonyos részeken, hogy egyszerűen nem szívja be a vizet. Ez az ófalusi részt jelenti nálunk

– magyarázta a településvezető.

Mint elmondta, többfajta árokrendezési munka zajlott, egyrészt volt olyan szakasz, ahol betonelemek kerültek az árkokba, és olyan is, ahol maradt a földmedrű árok, ezeken a szakaszokon szintezéseket végeztek, és a bejárók áteresztő képességét is megnövelték. De van olyan rész is, ahol kívülről láthatatlan, duplafenekű, zárt árok húzódik a föld alatt.  

A több elemből álló beruházás kivitelezése jelenleg nyolcvan százalékos készültségben áll. Hátra van még a Nagykunsági Főcsatornánál, vagyis, a kivezető szakasznál az áteresztő zsiliprendszer felújítása, cseréje, az ottani mobilszivattyúállás kiépítése, és különböző árokszakaszok szintezése. A település belterületén már csak néhány utómunka van hátra, a teljes beruházás tavaszra készül el.

Többfajta műszaki megoldásra volt szükség a település fekvése miatt

Amellett, hogy Örményes egy részén az agyagos talaj nem tudja elnyelni a felesleges vizet, az is nehezíti a helyzetet, hogy a település sík terepen fekszik.

– Emiatt az árkok lejtéseit elég nehéz volt megoldani. Emellett egy nagy teljesítményű, átemelő szivattyútelep is épült, és a településről kivezető szakaszon is felújításokat végzünk, valamint nagy baj esetén mobilszivattyúval is tudjuk segíteni a vízelvezetést – tájékoztatott Török Tamás, Örményes polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában