Tervek

2023.01.12. 06:55

Posta, vasútállomás, ravatalozó – lakossági fórumon vitatták meg az abonyi beruházásokat

A város településfejlesztési stratégiája egy „kívánságkosár”, melynek megvalósításához feltétlenül szükségesek pályázati források.

Hartai Gergely

Több konstruktív lakossági kérdésfeltevés, javaslat érkezett

Forrás: Abony sajtó

A közelmúltban adott otthont a városháza díszterme annak a lakossági fórumnak, melyen Abony Integrált Településfejlesztési Stratégiáját egyeztették a jelenlévők. A Pro Régió Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Kft. munkatársai Gutai Berta tervezési irodavezető és dr. Gordos Tamás szakmai igazgató tartottak előadást a már elkészített szakmai anyagról, melynek társadalmi egyeztetése a hetekben történik meg – közölte megkeresésünkre a polgármesteri hivatal.

– A város képviselő-testülete Pest vármegyével együttműködve dolgozza ki Abony Integrált Településfejlesztési Stratégiáját, a forrást a vármegye biztosítja a szakmai anyaghoz. A mai egyeztetés alkalmával több konstruktív lakossági kérdésfeltevés, javaslat érkezett. Így többek közt a Báthory utca 2. szám alatt található, városkép szempontból fontos épület teljes felújításának igénye is felmerült. Javaslat érkezett a városközpontban kialakítandó, gépjárművek számára biztosított elektromos töltőállomásról. Szó volt a korábban belvizes területekről, az abonyi ivóvízhálózat fejlesztéséről. A Kultúra Háza és a múzeumi kiállítóhely eszközbeszerzésekkel szerepel az ITTS-ben – tájékoztatta hírportálunkat a városháza sajtóreferense.

Lőrinczy Veronika hozzátette: Korbély Csabáné önkormányzati képviselő, a Humánpolitikai Bizottság elnöke a Nagyerdő fejlesztésével kapcsolatban kérdezte dr. Gordos Tamást, miszerint várható-e pályázat kiírása, melyből a helyi önkormányzat rendbe tudná tenni a területet.

A szakember elmondta, hogy vannak ugyan erdőgazdálkodási tárgyú pályázatok, ám azokat általában erdőgazdálkodóknak írják ki. Pető Zsolt polgármester a fórumon azt kérte, hogy a fejlesztési stratégiának része legyen több, nem a helyi önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan felújítása is. Így bekerül az anyagba a katolikus templom felújítása, valamint ravatalozó építése.

A városvezető emellett kérte, hogy a posta és a vasútállomás épületének renoválása is szerepeljen a tervekben.

Pető Zsolt hangsúlyozta, tudja, hogy a település Integrált Településfejlesztési Stratégiája egy „kívánságkosár”, melynek megvalósításához feltétlenül szükségesek pályázati források.

– A stratégiában prioritást élveznek a már folyamatban lévő fejlesztéseink, vagy a már pályázatos forrást elnyert projektjeink, mint a piaccsarnok előtti terület rendbetétele, a szociális célú városrehabilitációs program, intézményeink energetikai korszerűsítése, óvodaépületek felújítása, a Sívó Kúria- Egészségmegőrző Központ épületének teljes rekonstrukciója eszközbeszerzéssel együtt, illetve a Mária Terézia út felújítása, valamint a Nagykőrösi út 3. alatti Civil Ház rekonstrukciós munkálatai – emlékeztetett a polgármester.

Elhangzott, a víztorony helyreállítása az egyik elsődleges feladat, de a környező településekre vezető utak rekonstrukciója, újjáépítése is nagyon fontos. A tervezett fejlesztések közül kiemelkedik továbbá a Kinizsi Pál Gimnázium épületének felújítása és bővítése. A piac külső környezetének rendbetételét követően a piaccsarnok épületének felújítása is az elkövetkező évek jelentős célkitűzése lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában