Visszakapja méltóságát

2023.01.21. 18:25

Rendezvénytermet alakítanak ki a raktárnak használt zsinagógából Jászapátin

Mintegy 150 millió forintot nyert az önkormányzat az 1854-ben épült imaház felújításra.

Illés Anita

Az egykori izrealita hitközség zsinagógája 1854-ben épült Jászapátin

Fotó: Illés Anita

A TOP Plusz pályázaton százötvenmillió forintot nyert nemrég a jászapáti önkormányzat a zsinagóga felújítására – tájékoztatta hírportálunkat Farkas Ferenc polgármester. 

– Elsődleges célunk az épület állagmegóvása. A támogatásból az egykori zsinagógaépület külső és belső felújítása valósulhat meg, de emellett szeretnénk korhű berendezés részleteket, valamint rendezvénytermet is kialakítani – tette hozzá.

Kiss Erika helytörténeti kutató, újságíró A jászsági zsidóság emlékeiből című könyvében azt írta: Jászapátin 1850-től éltek izraelita vallású emberek. A helyi tanács 1853-ban engedélyezte a zsidó közösségnek temető létrehozását és ehhez száz négyszögölnyi területet is adtak. Zsinagógájuk 1854-ben épült, mely a Jászságban az egyetlen még meglévő templomépület. A helyi zsidó emberek egykor jelentős szerepet vállaltak a város gazdasági, kulturális életben. Az izraelita hitközség összefogással az imaház mellé egy iskolát is épített. A holokauszt borzalmai után a helyi közösség elkészítette veszteséglistáját, mely két táblába vésve került a zsinagógába. Ezeken 153 név olvasható, a táblákat a tóraszekrény két oldalára helyezték fel. Idővel a két tábla a budapesti Kozma utcai temetőbe került, ahol az egyik épület falán kapott helyet. Az 1950-es évek elején a zsinagógaként már nem szolgáló épületet eladták a Jászapátin működő vasipari kátéesznek, mely raktárnak használta, majd egy vállalkozó vásárolta meg szintén raktározás céljára – olvasható Kiss Erika helytörténeti munkájában. 

Később az önkormányzat tulajdonába került az ingatlan, melynek turisztikai, kulturális célú hasznosítására sikeresen pályázott a város.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában