Megelőznék a bajt

2023.01.24. 17:25

Rengeteg eső hullott, készülnek a belvízre a jászkunsági települések

A sokéves első havi érték több mint duplája, vagyis 66,6 milliméter csapadék hullott le eddig idén a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén, így nem csoda, hogy a települések is készülnek az esetleges elöntésekre. Van, ahol már elvégezték az előkészítő munkákat, és több helyen komoly beruházások zajlanak a belvízelvezető-rendszer korszerűsítésére.

Molnár-Révész Erika

Tiszapüspöki egyik, belvízzel veszélyeztetett részét, a Munkás utcát mutatja Bander József polgármester. Itt napokon belül megkezdik a munkagépek az árkok kiásását

Fotó: Mészáros János

– Legutóbb 2014-ben volt ilyen problémánk, amikor egy nagyobb mértékű esőzés párosult a faggyal, és a település két, mélyebben fekvő területén lakóházak kerültek veszélybe. Szerencsére időben sikerült elhárítanunk a bajt, de az útjaink burkolata több helyen is megrepedt – idézte fel Bander József, Tiszapüspöki polgármestere azt az időszakot, amikor a település több utcáját is elöntéssel fenyegette a belvíz.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása rámutatott, ez akár idén is megtörténhet. Ennek megelőzése érdekében már múlt héten elkezdték az előkészítő munkákat a Damjanich úti elhagyott ingatlanok előtt, de napokon belül a Munkás utcában is felvonul a munkagép.

– A kivezető szakaszok környéke, vagyis a Szabadság és a Táncsics, valamint a Munkás utca a település két olyan területe, ahol a domborzati viszonyok és az agyagosabb talaj miatt elöntések keletkezhetnek. A Munkás utcában munkagép segítségével a csatornázás és egyéb okok miatt betemetődött víznyelőket hamarosan kiássuk, mert számítunk arra, hogy újabb esőzések jöhetnek. Továbbá, az egy, már meglévő mellé plusz két szivattyút vásároltunk, mert tapasztalatunk szerint ilyenkor egyik napról a másikra, nagy erőkkel kell felvonulni – sorolta az intézkedéseket a településvezető.

Hozzátette, az önkormányzat már régóta tervezi, hogy korszerűsíti a belvízelvezető-rendszerét az érintett területeken, ám eddig az utak rendbetétele volt a prioritás. De idén – amennyiben lehetőség adódik – pályázatot nyújtanak be erre a célra is.

Örményes ezt még 2019-ben megtette, a településen ugyanis a kétezres években óriási károkat okozott a belvíz. A csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítésére 300 millió forintot nyert az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán, a beruházás 80 százalékban már elkészült. Ha befejeződik, hosszútávon is megoldja a község belvízgondjait, mely fekvéséből és az elagyagosodott talajból adódik.

Törökszentmiklóson is hamarosan befejeződnek a belvízelvezető-rendszer fejlesztési munkálatai. A beruházásra szintén a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programon nyert közel 350 millió forintot az önkormányzat. A beruházás során a Kossuth Lajos utcától a Galambos tóig 400, a Tenyői úti öblözetben több mint 760 méter hosszan zárt csapadékcsatorna épül, valamint több mint fél kilométeres szakaszon mederburkolatot kap az árok. Emellett az Andrási-mellék csatorna mederkotrására is sor kerül mintegy másfél kilométeren.

A fejlesztés eredményeképpen jelentősen csökken a belvíz-veszély a központi és délnyugati városrészben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában