Különlegesség

2023.01.21. 18:30

Ritka albínó fülesbaglyot kaptak lencsevégre Karcagon

A szakemberek is a csodájára járnak annak a különleges albínó bagolynak, melyet a Madárkórház Alapítvány munkatársa fotózott le szombaton a karcagi görögkeleti ortodox templom kertjében. Hétvégén zajlik az erdei fülesbaglyok országos felmérése, ennek során kapták lencsevégre a kuriózumnak számító madarat.

Molnár-Révész Erika

A különleges állat

Fotó: Varga László

Hatvan, átlagos színű társa mellett békésen ücsörgött a fán az a hófehér tollú, albínó bagoly, melyet Varga László, a hortobágyi Madárkórház Alapítvány turisztikai menedzsere fotózott le az egyik karcagi templom kertjében. A szakember szerint nagyon különleges, ritka madárról van szó.

– Az albínó madarak általában ritkák nálunk. Madárkórházunkba is csak 2-3 évente kerül egy-egy faj ilyen különleges egyede. Ezeket a madarakat fokozottan veszélyeztetik a ragadozók, mivel rejtő színezetük helyett kirívóak fajtársaikhoz képest. Az ilyen albínó baglyokat egy nagyobb karvaly tojó vagy egy héja is hamarabb levadássza. Sőt, sok esetben fajtársaik is űzik – mondta a szakember. 

Hozzátette, utóbbi erre a bagolyra nem volt jellemző, fajtársai szemmel láthatóan befogadták a csapatba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában