Ovációval fogadták

2023.01.22. 15:30

Szolnoki dirigálással történt Csoda Petrozsényben

Január 14-én este felállva, vastapssal, ovációval fogadták Schwajda György Csodáját Romániában. A darabot a petrozsényi Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” színházban, a szolnoki Szigligeti Színház művésze, Csínos Molnár László rendezésében mutatták be.

Mészáros Géza

Jelenet a petrozsényi Csodából. A román színészek hűen adták vissza a helyi közönségnek Schwajda abszurd humorát

Forrás: Klu photography

A Jászai Mari-díjas színművész-rendezőt már idehaza, a Szigligeti legújabb darabjának olvasópróbája után értük utol, s érdeklődtünk a petrozsényi vendégrendezéséről, a premier előtti és utáni érzéseiről.

– Mi tagadás, nagyon izgultam – foglalta össze bemutató előtti hangulatát Csínos Molnár László.

– Ugyebár, eleve nagy megtiszteltetés volt a felkérés, de kissé tartottam a fogadtatástól, hiszen az ismeretlenbe csöppentem. A petrozsényi Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” teátrumot hetvenöt éve alapították. A jubileumra személyemben az első külföldit, ráadásul épp egy magyart hívtak meg rendezni. 

Én nem tudok románul, ezért tolmács segítségével instruáltam az egyébiránt a szakmát nagyon értő társulatot. Óriási segítségemre voltak, és nagy köszönet nekik, hogy végig támogatott munkámban dramaturgként, fordítóként Cristian Marin és Andrészek István

– jegyezte meg Csínos Molnár László.

– Egy másik aggodalmam az volt, hogy miként fogadja a romániai közönség a magyar humort, főleg Schwajda egyedi, különleges humorát. Végül minden jól alakult, szinte giccsesen jól – tette hozzá.

Csínos Molnár László (balra) tehetséges társulatot ismert meg a „Ion D. Sîrbu színészeinek személyében
Forrás: Klu photography

A háromszázhatvan nézőt befogadó petrozsényi teátrum január 14-én este megtelt a Csodára várókkal. Az ottani színházban tradicionális a szombati premier. Bérletek, bérletes előadások híján a műsortervet az előzetes jegyeladások állítják össze, egyfajta fokmérőként így lemérhető az is, hogy mely darabnak milyen a fogadtatása, profitálhat-e a színház belőle. Molnár Lászlót az előadás tizenkét szereplője a bemutató utáni tapsvihar alatt maga mellé invitálta, hiszen a siker és a hosszas ováció neki is szólt. Remélhetően sokáig fog futni Schwajda Csínos Molnár darabja a „Ion D. Sîrbu” teátrumban. A kiválóan sikerült előadásról mi, szolnokiak sem maradunk le. 

 

Várhatóan a Szolnoki Szigligeti Színház közönsége is megtekintheti majd június 10-én, a Színházi Olimpia egyik programjaként…

 

A Szigligeti művészét, ugyan nem is szeret, de nem is hagyják pihenni: ahogy hazatért Petrozsényból Szolnokra, anyaszínháza azonnal munkába is fogta. A szolnoki teátrum következő bemutatója ugyanis Sütő András jeles drámája, az Egy lócsiszár virágvasárnapja – nomen est omen – Csiszár Imre rendezésében, s a Hortobágy szülöttével és szerelmesével, Csínos Molnárral a címszerepben.

A román nyelvű Csoda plakátja a petrozsényi darabot ajánlja
Forrás: Klu photography


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában