Tetőzés

2023.01.27. 13:30

Tovább árad a Tisza, csökkent a belvizes területek nagysága a Jászkunságban

Előrejelzések szerint a Tisza Szolnoknál január 30-31-én tetőzik majd.

R. Á.

Forrás: Szoljon.hu

Tovább árad a Tisza térségünkben, a Zagyva mentén viszont megszűnt az árvízvédelmi készültség.

– A Tisza, a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó árad, a Zagyva-Tarna vízrendszerben ezzel szemben lassú apadás figyelhető meg. A Tisza vízállása csütörtökön reggel Kisköre-alsónál 640, Szolnoknál 624, Tiszaugnál 474 centiméter volt – számolt be az adatokról Laczi Zoltán.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense kiemelte: a tokaji tetőzési értékéből számított előrejelzés szerint a Tisza jelenleg levonuló árhulláma Kisköre-alsónál január 29-30-án, Szolnokon pedig január 30-31-én tetőzik, a korábban vártnál alacsonyabb vízállással.

A Kötivizig változatlanul elsőfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Tiszán Tiszasüly és Tiszaroff térségében, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján

– tette hozzá.

A belvízzel elöntött területek száma is csökkent némileg, ezzel együtt másodfokú a készültség a kiskörei és a karcagi belvízvédelmi szakaszokon, elsőfokú pedig a jászberényi, a jászkiséri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, a kunhegyesi, kisújszállási és a mezőtúri szakaszokon.

– Csütörtöki adatok szerint a szivattyúzások eredményeként a belvízi elöntés nagysága 6910 hektárra csökkent az igazgatóság működési területén, ebből Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 2640 hektárral érintett – szólt a belvízhelyzetről Laczi Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában