Konzuli látogatás

2023.01.15. 12:30

Tovább fejlődik Karcag és Lengyelország kapcsolata

Karcagra látogatott Krzysztof Filipowicz, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja, aki a Városházán Szepesi Tibor polgármesterrel és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselővel egyeztetett.

Daróczi Erzsébet

Szepesi Tibor polgármester és Krzysztof Filipowicz, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Járt már korábban Karcagon? 

– Nagyon régen voltam itt egy rövid időt, s nagyon szerettem volna újra idejönni, nemcsak azért mert Karcag az egyik központi városa a területnek ami hozzám, a konzulátushoz tartozik, szerettem volna megismerni polgármester urat és képviselő urat is. Hubai Imre vármegyei elnök úrral már többször találkoztam Szolnokon, mert egy épületben van a konzulátus és az ő irodája. A karcagi megbeszélés után nagyon boldog vagyok és örülök, hogy megismertem vendéglátóimat, s remélem a jövőben együtt tudunk működni a lengyel-magyar barátságért, kultúráért, a személyes kapcsolatokért.

– Karcag lengyelországi testvérvárosáról is szó volt?

– Igen, beszélgettünk erről is, s mindenről a területről, így a 4-es útról. Az utóbbi években Magyarország nagyon szépen fejlődik, bízom benne, hogy Karcag és a lengyel-magyar kapcsolatok is fognak.

– Említette, hogy segít a városnak, de a lakosok is megkereshetik önt?

– A Lengyel Köztársaság szolnoki külképviseletének konzulátusa elsősorban a lengyel polgárokat, a Magyarországon élő lengyeleket segíti, de ez természetesen a karcagiakat is, ha szeretne valaki Lengyelországba utazni és bármilyen segítséget kérne, keresse a konzulátust akár Szolnokon, akár kint, mi segítséget nyújtunk neki mindenben. 

– Szepesi Tibor polgármester szintén sikeresnek ítélte meg a tanácskozást.

– Egy olyan kapcsolat folytatódik, amely hosszú évtizedek óta él. Karcagnak Lengyelországban Krosno Odrzaňskie a testvérvárosa. Folyamatosan beszélünk, látogatjuk egymás rendezvényeit, olyan programokat szervezünk a két településen élőknek, amely azt gondolom, mindenki előrelépését szolgálja, akár a diákok, akár a turizmus vagy más területen. Konzul úr segít majd, hogy ez a kapcsolat még inkább élő legyen, el tudjon mélyülni a két település lakosai között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában