23 éve történt a cianidkatasztrófa

2023.02.01. 14:02

A Tisza legsötétebb napjaira emlékeztek Szolnokon – galériával

Huszonhárom éve történt a folyó élővilágának eddigi legnagyobb tragédiája.

Hartai Gergely

A gyerekek a Tiszavirág hídról szórhatták a Tiszába az emlékezés virágait

Fotó: Mészáros János

A Tisza élővilágának emléknapját ünnepelte szerda délelőtt a vármegyeszékhely a Tiszai hajósok terén. A rendezvényen a „szőke folyó” 2000. január 30-án bekövetkezett cianidszennyezésére emlékeztek.

Megnyitóbeszédében Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője úgy fogalmazott: a huszonhárom éve történtek beleégtek a Tisza mentén élők emlékezetébe.

Akkor százezer köbméter erősen szennyezett víz került a mellékfolyókon keresztül a Tiszába, a káros anyag egy héttel később érkezett meg Szolnokra. Az országba belépő szennyeződés több százszorosa volt a megengedett határértéknek

– részletezte Lovas Attila.

Miután hozzátette, a különféle beavatkozásoknak köszönhetően a koncentráció mintegy harmincszorosra csökkent, ami azt jelentette, hogy ezt a mennyiséget a szolnoki felszíni vízmű már képes volt kezelni. A folyóból történő vízkivételt így csak pár órára kellett leállítani.

A tragédia idején Szolnokon csak zacskós vizet lehetett fogyasztani. Amikor pedig levonult a szennyezés, a károk felszámolásával kellett szembenézni. Több száz mázsa hal pusztult el. Olyan hangok is megfogalmazódtak, melyek már temették a Tiszát, ám a természet végül erősebbnek bizonyult…

– idézte fel a történteket a szakember.

A szerencsétlenségről Szalay Ferenc polgármester is megemlékezett. Mint mondta, a lakosság, a vízügyi szakemberek és a rendvédelmi szervek áldozatkészsége nélkül sokkal súlyosabb károkat szenvedett volna el a település.

– Sokatmondó, hogy Szolnok tartalékvízkészlete akkoriban 8 órára volt elegendő, a szennyeződés viszont 14 órán át „ment végig” a városon – emelte ki Szalay Ferenc.

A rendezvény zárásaként az emlékezők a Tiszavirág hídról szórhatták le a folyóba az emlékezés virágait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában