Jászkunság

2023.02.02. 09:30

Alapképzéseket indít a honvédség a katonai pálya iránt érdeklődőknek

„Fontos, hogy a magyar haderő harckészsége mindenkor a legjobb legyen!” – jelentette ki a napokban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A szavakat azonnal tett követte: az eddiginél is intenzívebb toborzást folytat a Magyar Honvédség. A következő időszakban több ezer embernek kínálnak változatos életpályát – mondta el hírportálunknak Terenyi Krisztina őrnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei 9. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője.

Mészáros Géza

A honvédség fejlesztése egyre vonzóbbá teszi a katonai pályát

Forrás: hmzrinyi.hu

„A magyar haderőt a lehető legfelkészültebb állapotába kell hoznunk a lehető legrövidebb időn belül” – jelentette ki a honvédelmi miniszter. A toborzóirodákat is mozgósították.

– Aki állást keres vagy munkahelyet váltana, a szerződéses katonai szolgálatot választhatja, ehhez már általános iskolai végzettség is elegendő. Szinte minden szakma képviselőjének lehetősége van a bekerülésre – hangsúlyozta Terenyi Krisztina őrnagy. Hozzátette, a honvédség az otthonuktól távol szolgálatot vállalóknak szállást biztosít, vagy támogatják a munkába járást és a lakhatást.

Terenyi Krisztina őrnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei 9. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője
Forrás: Beküldött fotó

– Minden, a haza szolgálata iránt elhivatott állampolgárt várunk a sorainkba a képességének, szakmai tudásának, előéletének megfelelően. Olyanokat, aki büntetlen előéletűek, magyarországi lakcímmel rendelkeznek és megfelelnek az előírt egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálat követelményeinek.

Felvetődhet a kérdés: az alapkiképzés mindenkinek kötelező?

– Aki volt sorkatona, vagy tartalékos katonaként teljesítette az alapkiképzést, annak leendő parancsnoka dönti el, hogy mentesülhet-e ez alól. Mindenki másnak alapkiképzéssel kezdődik a katonai pálya, melynek időtartama alatt is jár az illetmény. A Magyar Honvédség alapkiképzését jelenleg önkéntes területvédelmi tartalékosként lehet elvégezni, ennek időtartama hat vagy nyolc hét, attól függően, hogy a későbbiekben marad területvédelmi tartalékos, vagy a szerződéses szolgálatot választja. Az alapképzések a tervek szerint minden hónap második hétfőjén indulnak. Még a februári képzésre is van lehetőség jelentkezni.

Mi a tapasztalat? A honvédelmi és haderőfejlesztési programnak köszönhetően megélénkült a jelentkezés?

– A honvédség fejlesztése egyre vonzóbbá teszi a katonai pályát. A legtöbben kihívást keresnek, mások biztos megélhetést és kiszámítható munkahelyet, de olyan jelentkezőink is vannak, akiknek ez volt a gyermekkori álma. Sokan tanulás vagy munka mellett, önkéntes tartalékosként csatlakoznak hozzánk. Leggyakrabban azt jelzik vissza, hogy szeretnek ehhez az elkötelezett, sokszínű csapathoz tartozni.

Jelentősen megemelték a katonák bérét. Ez mit jelent számokban?

– A legénységi katonák bérfejlesztése volt a legjelentősebb. A legalacsonyabb rendfokozatú katona, érettségi nélkül jelenleg nettó 265 ezer forintot kap. Egy pályakezdő, érettségivel rendelkező őrmester legalább nettó 315 ezer-, egy felsőfokú végzettségű hadnagy 377 ezer forintot keres. A honvédség lakhatási, családalapítási, iskolakezdési támogatásokat kínál, valamint Szép-kártya juttatás, nyugdíjpénztári hozzájárulás, kedvezményes üdülés, ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok, továbbá sportolási lehetőség is biztosított a katonák számára.

A Magyar Honvédség többek között ingyenes szűrővizsgálatokat is biztosít a katonáknak
Forrás: Beküldött fotó

A tartalékos szolgálatról mit érdemes tudni?

– Azoknak ajánljuk, akik szeretnének részt venni honvédelmi feladatokban, kipróbálnák magukat egy más közegben, és szeretnének betekintést nyerni a katonaéletbe. Tartalékosként is sok lehetőség van a szakmai kiteljesedésre, például külföldi misszióban, kiképzéseken, gyakorlatokon, protokolláris- és pályára irányítási feladatokban. A szerződéses és a tartalékos alapkiképzés egy bizonyos pontig egységes, és van átjárhatóság a szolgálati formák között. A jelentkezők a felkészítések során általános katonai, jogi, harcászati, tereptan, egészségügyi és alaki ismereteket szereznek.

Mire számíthatnak a tartalékosok?

– A lakhelyük közelében szolgálatot vállaló területvédelmi tartalékos katonák szerződéskötési díjat kapnak, ez egyszeri juttatás. Ezen felül minden évben rendelkezésre állási díjat is fizetünk, ez a mindenkori minimálbér száz százaléka. Amennyiben a tartalékost behívjuk felkészítésre, kiképzésre vagy munkavégzésre, akkor a rendfokozatából és beosztásából adódó illetményre jogosult, melynek nagysága közel azonos a szerződéses katonákéval, emellett étkezési és utazási költségtérítés, illetve szállás is megilleti. A tanárok, diákok behívását alapvetően a tanulmányi időszakon kívül, a munkavállalók behívását pedig a munkahelyi elfoglaltságuk figyelembevételével tervezzük. A munka mellett szolgálatot vállalók munkáltatói kompenzációban részesülnek. A katonai pálya iránt érdeklődők egyébként minden egyéb információt megkapnak, személyesen a szolnoki, Táncsics utcai toborzó irodában, vagy telefonon (56/505-159), továbbá a [email protected] és az iranyasereg.hu weboldalakon keresztül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában