Beszélgetés Pesti Zoltánnéval

2023.02.02. 19:55

Az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül a látássérültek jászkunsági szervezete

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Egyesülete 2004-ben alakult meg, de elődszervezete már 1954 óta működött. Az elmúlt évek alatt jelentős fejlődésen ment át az egyesület. Több mint egy évtizede az elnöki tisztséget Pesti Zoltánné Pető Mária látja el, aki a múlt évben Pro Caritate Díjat vehetett át a fogyatékossággal élő emberek esélyteremtéséért végzett kimagasló munkájáért.

Kovács Berta

Pesti Zoltánné Marcsi a Pro Caritate Díjat mutatja

Fotó: Nagy Balázs

– Már általános iskolás koromban is szerettem segíteni, igazi közösségi ember voltam – árulta el a díjazott elnök. Az egyesületbe 1991-ben léptem be, 2006-ban én lettem az első szerződéses önkéntes, következő évben pedig már munkatársként dolgoztam. Elnöknek 2011 áprilisában választottak meg.

– Tizenkilenc évesen egy szomszéd csábított el a megyei látássérült szervezet rendezvényére, akkor még Alsószentgyörgyön laktam, nem Szolnokon. Bár vonakodtam elmenni, mint kiderült, nagyon jó a társaság. Ott ismertem meg Kerekes Géza bácsit, aki mély benyomást tett rám. Az ő emlékére indítottuk el a Fények vakondja pályázatunkat is – árulta el Pesti Zoltánné, akit mindenki csak Marcsinak hív.

Elnöki időszaka alatt jelentős előrelépések történtek az egyesület életében. Míg 2007-ben két látássérült munkavállalót foglalkoztattak, 2021-ben már 24 főre emelkedett a megváltozott munkaképességű kollégák létszáma. Most összesen 30 dolgozónak adnak munkát, emellett 13 állandó önkéntes is segíti őket.

Ma már három helyszínen is tevékenykednek. Szolnokon a Szántó körúti ügyfélszolgálatukon tanácsadó és információs szolgáltatásokat, jogsegélyszolgálatot, ingyenes masszázsszolgáltatást biztosítanak tagjaiknak, ezt az ingatlant 2017-ben sikerült megvásárolniuk.

A Hild Viktor úti irodához 2014-ben jutottak, itt ma már Elemi Rehabilitációs Központjuk működik, ahol 16 éven felüli, látásukat részben vagy teljesen elveszített személyeknek segítenek megtanulni boldogulni a mindennapokban, a közlekedéstől a főzésen át a Braille-olvasásig vagy az okostelefon használatáig.

A Móra Ferenc úti közösségi terükben kiscsoportos programokat tartanak, kluboknak, előadásoknak, kézműves foglalkozásnak, ad teret, és itt találhatók a kölcsönözhető könyveik is.

– Idén is megtartjuk szokásos nagy rendezvényeinket – számolt be a 2023-as évi terveikről az elnök. – Immár tizenkettedik alkalommal hirdettük meg a Fények vakondja elnevezésű országos irodalmi pályázatunkat, melynek eredményét ünnepségünkön hirdetjük ki. Idén is megrendezzük egészségnevelési napunkat, a fehér bot napját, valamint a karácsonyi záró programunkat. Továbbra is működtetjük az életmód klubunkat. Szeretnénk viszont több online előadást is tartani különféle, hétköznapi életünket érintő témában. Az Elemi Rehabilitációs Központunk szolgáltatásaira ráépítve szeretnénk majd a foglalkoztatási rehabilitációt is bevezetni. 

Erre készülve hét munkatársunk, köztük én is, most végezzük a rehabilitációs mentor képzést. 

– Ennek az a lényege, hogy például az olyanokat, akik felnőttként vesztették el látásukat, megtanítjuk, hogyan boldoguljanak megváltozott állapotukkal a mindennapi életben, majd ezt követően, akik szeretnének dolgozni, a foglalkoztatási rehabilitáció során elsajátítják a munkavállaláshoz szükséges ismereteket. Ez azoknak is hasznos, akik régebb óta vakok, de öt-tíz éve kikerültek már a munka világából. Velük is meg kell ismertetni, milyen elvárásai vannak manapság egy munkaadónak, hogyan kell egy önéletrajzot összeállítani, állásinterjúra jelentkezni és azon részt venni. Szakmailag ez most az idei évben a legfontosabb feladatunk.

Közelről ismeri a látássérültek világát

Pestiné Marcsi maga is látássérült, ötévesen érte ugyanis egy baleset: a családi házuk építésénél beleesett a malterosládába. Nem vakult meg, de látása soha nem lett tökéletes, de segítség nélkül is jól elboldogul mindennapokban. Ép látású gyerekek között tanult, nem is sejtette még akkor, hogy létezik külön iskola a gyengén látóknak. Látási hibája nem okozott gondot, hogy párt találjon magának, családot alapított, gyermeke született. Aktív és teljes életet él.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában