Hajléktalanellátási rendszer

2023.02.13. 13:55

Egy fedél nélküli sem hűlt ki idén télen Szolnokon

Hétköznap éjjel tíz óráig járják Szolnok közterületeit az utcai szociális munkások, így próbálnak segíteni, vagy meggyőzni azokat, akik a hideg ellenére nem hajlandóak igénybe venni a Humán Szolgáltató Központ szolgáltatásait. Munkájuk sikeres volt eddig, idén télen még senki sem hűlt ki a mínuszokban. Az intézmény hajléktalanellátó szolgálata már októberben elkezdte a felkészülést a téli időszakra.

M. R. E.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Az elmúlt napokban tapasztalható kemény mínuszok bár nem érték meglepetésként a szolnoki hajléktalanellátási rendszert, az ellátást kérők számában azért megmutatkoztak.

– A 40 férőhelyes nappali melegedőben az elmúlt napokban napi 44-50 fő vette igénybe az itt nyújtott szolgáltatásainkat. Ez nem kiemelkedő szám, hiszen ezen a télen volt már olyan nap is, amikor 54 fő kért segítséget az intézményben – válaszolta ezzel kapcsolatos kérdésünkre Hegyi Anita, az SZKTT Humán Szolgáltató Központ igazgatója.

Mint elmondta, az Éjjeli menedékhely november elseje óta összesen 43 férőhellyel működik, ezen a telephelyen idén éjszakánként átlagosan 40 ember éjszakai elhelyezéséről gondoskodtak.

Természetesen itt is nagy szórást mutatnak a számok, hiszen volt olyan januári éjszaka, amikor 48-an kérték az elhelyezésüket, de olyan is, hogy „csak” 33 fő ellátásáról kellett gondoskodnunk. A telephelyen fel vagyunk készülve nagyobb létszám elhelyezésére is. 50-55 fő elhelyezését meg tudjuk oldani. Igaz, akkor már nagyon zsúfoltak a helyiségek, azonban senkit nem küldenek el a kollégáink, aki elhelyezését kéri 

– hangsúlyozta az intézményvezető.

Hozzátette, a Tószegi úti Éjjeli menedékhelyen 3, 4 és 8 ágyas szobák állnak rendelkezésre. Az éjszakai elhelyezésüket kérőket, érkezési sorrendben helyezik el a hálóhelyiségekben.

Több, mint tízen választották az utcát a kemény hideg ellenére is

Az SZKTT Humán Szolgáltató Központ munkatársai nem csak helyben fogadják a fedél nélkülieket, utcai szociális munkásaik hétköznaponként este tízig járják a város utcáit.

– Rendszeresen felkeresik azokat az ügyfeleiket, akik nem veszik igénybe a szállást nyújtó ellátásainkat, illetve azokat, akikről tudják, hogy éjszakáikat fűtetlen, vagy kevésbé biztonságos helyen töltik. Minden általuk segített, gondozott hajléktalan embert, igyekeznek egy héten belül legalább egyszer, tartózkodási helyükön megkeresni. Céljuk, hogy motiválják őket az ellátórendszer szolgáltatásainak igénybevételére. Jelenleg a városban 10-12 fő hajléktalan van, akik kimondottan közterületen töltik az éjszakát és – egyelőre – nem kívánják igénybe venni az éjjeli menedékhely szolgáltatásait – tájékoztatott Hegyi Anita, a Humán Szolgáltató Központ igazgatója. Hozzátette, idén télen egy ügyfelet sem vesztettek el kihűlés miatt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában