Beruházás

2023.02.05. 14:00

Egyre nagyobb teret hódít az egynapos sebészet, a szolnoki Hetényiben is alkalmazzák

Világszerte egyre népszerűbbek az egynapos sebészeti eljárások, és immár Szolnokon is számos szakterületen elérhetőek egy újonnan kialakított részlegen. A biztonságos beavatkozásokhoz szükséges korszerű feltételeket az ország több egészségügyi intézményében, így a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórházban is sikerült megteremteni.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Országszerte tizenhét intézményben zajlottak beruházások, a szolnoki projekt mintegy 486 millió forint európai uniós támogatásból valósult meg.

A Hetényi Géza kórházban a sebészeti épület második emeletén lévő műtőt alakították át egynapos sebészeti műtővé. Ugyanazon a szinten egy tizenhat ágyas részleg is létesült, felnőtt- és gyermekágyakkal. A pályázat keretében több nagy értékű műszer érkezett, és a későbbiekben még továbbiakkal tervezik bővíteni az eszközparkot. Bár a fejlesztés már korábban lezárult, a koronavírus-járvány idején nem volt lehetőség a beavatkozások megkezdésére. Most azonban már „teljes üzemben” működik a részleg.

– A páciens és a kórház számára egyaránt kedvező lehet az egynapos eljárás keretében elvégzett beavatkozás – mondta el dr. Kürti László, az egynapos sebészeti részleg vezető főorvosa. Manapság számos esetben – például sérvműtét, vesekőtörés, visszérműtétek, diagnosztikai jellegű beavatkozások – tudunk olyan technikával operálni, mely a beteg számára jóval kevésbé megterhelő a régi nagy műtétekhez képest.

Természetesen ahhoz, hogy valaki akár már az operációt követő hat-nyolc órán belül hazamehessen, számos feltételnek kell teljesülnie. Egyfelől fontos, hogy megfelelő általános egészségügyi állapotban legyen a páciens, másfelől pedig szükséges, hogy a következő egy-két napban megoldott legyen az otthoni felügyelete.

A főorvos hozzátette, a Hetényi Géza kórházban jelenleg mintegy kétszázféle kisebb-nagyobb műtétre nyílik lehetőség ilyen módon, a későbbiekben pedig még tovább bővülhet a kör.

A korszerű eljárás természetesen betegtől és orvostól egyaránt újfajta szemléletet kíván, a „végeredmény” azonban mindenki számára kedvező, hiszen gyorsabb lehet a gyógyulás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában