Ülés

2023.02.20. 19:00

Költségvetés: hitelfelvétel nélkül terveznek Tiszasülyön

A napokban ült össze a testület, hogy kalkuláljon a 2023. évi bevételekkel, kiadásokkal. Hitelt nem szándékoznak felvenni.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A napokban megtartott februári testületi ülésen a tiszasülyi önkormányzati képviselők is megtárgyalták és elfogadták a település ez évi költségvetését.

Az önkormányzat ebben az évben is biztosítja a kötelező feladatok ellátásához a forrásokat, és gondoskodik az elnyert fejlesztési projektek megvalósításáról. Elsődleges cél a kötelező feladatok ellátásának biztosítása, az intézmények működtetése. Kiemelt feladatként kezelik az energia-áremelkedés hatásainak enyhítését működőképességük megőrzése érdekében – ezzel kapcsolatban az önkormányzatot és az intézményeket érintő döntéseket már előző évben meghozták.

Az önkormányzat idén közel 120 millió forint támogatásban részesül a központi költségvetésből. 

Az iparűzési adóerő képesség alapján az önkormányzatnak 828 ezer forint szolidaritási hozzájárulást kell visszafizetni. Ezen kívül az önkormányzat 3 millió forint támogatást kapott az energia-áremelkedés kompenzálására.

Az önkormányzat 2023-ban 148 millió forintnyi saját bevétellel számolhat. Az előző évi költségvetési maradvány 194 millió forint, ennek nagy része pályázati támogatás, mely fedezi a már megkezdett fejlesztések költségét. A kiadások 462 millió forintra rúgnak, a jelentős emelkedést a megnövekedett energiadíjak, illetve a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése okozza.

Úgy döntöttek, hitelt nem vesz igénybe az önkormányzat. Mivel előre nem tervezhető az energiaárak további emelkedése, ezért az önkormányzat számít állami segítségre is, erre az idei évi kötelező bérnövekmények esetében is szükség van.

– Elmondható, hogy az utóbbi időszak talán legnehezebb költségvetése az idei. Összegezve a 2023-as költségvetés kulcsszavai a megtakarítás, a bevételt növelő lehetőségek keresése és a racionalizálás lesznek – jegyezte meg Nagy Richárd polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában