Madármentés

2023.02.05. 17:30

Fáról leesett baglyot találtak Rákóczifalván

Nem volt szerencséje annak a fülesbagolynak, melyre a rákóczifalvai parókia megtermett fája alatt heverve bukkantak rá.

K. B.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A katolikus parókia udvarán jókora tuja áll, ahol védett erdei fülesbaglyok is szoktak tanyázni. Péntek délután az egyház munkatársai a fa alatt leesve találtak rá az egyik, egyébként bagolyra.

Szóltak a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesületnek, kérésükre fél órán belül meg is érkezett a helyszínre Hajdú Tamás madármentő, aki magával vitte a szerencsétlenül járt szárnyast.

Megérdeklődtük, mi lett végül a szerencsétlenül járt bagoly sorsa.

– Néztük a helyszínen is, sérülésre, mérgezésre utaló jelet nem találtunk a baglyon – számolt be a történtekről Hajdú Tamás.

– De nagyon le volt gyengülve, könnyű volt, látszott, hogy már egy ideje nem fogyasztott táplálékot. Ilyenkor mindig megszoktuk várni ez éjszakát, hogy alakul a madár állapota, ha nem éri meg a reggelt, akkor az azt jelenti, hogy menthetetlen.

A falvai bagoly este még felélénkült, de másnap reggelre viszont sajnos, elpusztult. Ha megmarad, vittük volna vizsgálatra, röntgenre. Már régebb óta beteg lehetett, az okozhatta az elgyengülést és az esést. Más lett volna a helyzet, ha valamilyen sérülést találunk rajta, olyankor könnyebb segíteni rajta, megtömjük élelemmel, felerősítjük, a sérülését ellátva pedig általában helyrejönnek. 

Hajdú Tamás vizsgálja a madarat
Forrás: Beküldött fotó

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában