Különleges gyümölcsöket nevel Iglódi Ferenc

2023.02.04. 06:56

Hamarosan érnek a banánok a cserkeszőlői édenkertben – galériával

Egzotikus gyümölcsökből nincs hiány Iglódi Ferenc cserkeszőlői fóliasátrában. Papaja mellett citrom, narancs, guava, sőt, még törpebanán is terem a kertészetében. A meleg, párás levegő kedvező a növényeknek, a sátor a széltől és csapadéktól is megvédi azokat.

P. Pusztai Nóra

Iglódi Ferenc, cserkeszőlői kertész körbevezetett minket az egzotikus gyümölcsei között

Fotó: Mészáros János

Évtizedek óta gazdálkodik fóliasátorokban Iglódi Ferenc, a hagyományos növények – így a paprika vagy éppen a kígyóuborka – mellett, sorra érkeztek hozzá az egzotikus, déli gyümölcsök sarjai, magjai, melyek nevelésével előszeretettel próbálkozik.

– Szeretem az egzotikus gyümölcsök ízvilágát. A kertészkedés tölti ki a szabadidőmet is, különféle növényekkel foglalkozom. Terem nálam citrom, narancs, ananász, de még törpebanán is, próbálkozok különlegességekkel – sorolta, majd be is invitált minket az egyik sátorba, ahol kellemes meleg fogadott. A termálvízzel fűtött területen igen magas volt a páratartalom, a csendet egy tücsök ciripelése törte meg. Az ajtón belépve egy valódi már-már dzsungelszerű fás liget fogadott, a csapásra belógó ágakról ízletesnek tűnő gyümölcsök és különböző virágok lógtak.

– Ebben érzem jól magam – mutatott körbe Ferenc, majd odavezetett a körülbelül egy kilogrammosra nőtt citromhoz.

– Hat hónap alatt nőtt ekkorára, volt már korábban is, hogy ilyet szüreteltem. Meglehetősen vastag a héja, egyébként ugyanolyan savanyú, mint amilyet megszokhattunk – emelte ki.

Az ananászok kisebb bokrok terméseként törekednek a fény féle, de megpillanthattuk még zöld mandarint is, majd átfordultunk a kumkváthoz, ami a narancs és a citrom keveréke.

Ezt egyben kell enni a héjával, az íze savanykás és egyben édes 

– mondta.

A brazil guava két termése is az apró fácskán virított, de limeból is akadt bőven. A sátor végére érve pillantottuk meg a banánfát, fürtben lógtak a kis zöld termések.

– Bár most még éretlenek, mindössze két hónap és szüretelhetjük a törpebanánokat. Ez a növény kedveli a párás és meleg levegőt, harmadik éve terem nálunk, egy évben körülbelül ötven kilogramm, az íze nem különbözik a hagyományostól – magyarázta.

Azt is megtudtuk Ferenctől, hogy ha egy banán tő leterem, ki kell vágni, a sarja kihajt, az előzőn nem várható több termés. A Kanári-szigetekről egy olyan tövet is hozatott, amin megszokott méretűre nő a gyümölcs.

– Ott ebből van több, ennek gazdaságosabb a termesztés. Egyelőre az látszik, hogy keskenyebb és még inkább felfelé törekszik, mint törpe fajta. Viszont ez a hátránya is, nem tudom, hogyan fér majd a sátorban, mindenesetre figyeljük a növekedését – emelte ki.

A termesztést nehezíti, hogy nincs porzóbogár a sátorban. Emiatt, bár az avokádó elvirágzott, nem várnak termést, hasonló a helyzet a kakaófával is, pedig korábban előfordult, hogy egykilós bab termett. 

– Nem olcsó hobbi, de áldozok a növényekre, tápoldatos vízzel öntözzük, és szaporítóanyagot is használnunk, ha kell – fogalmazott Iglódi Ferenc.

Újabb magokért utazik külföldre

A papayák közül többféle is megterem Iglódi Ferenc cserkeszőlői fóliasátrában. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Magyarországon egyre népszerűbb ez a gyümölcs, melynek jótékony hatásai közül számosat említhetünk. A termesztő hamarosan Costa Ricába utazik, hogy újabb magokat hozzon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában