Soron kívüli ülés

2023.02.02. 11:43

Heves vitát váltott ki az akkumulátorgyár-telepítés lehetősége a szolnoki közgyűlésen

Soron kívüli ülést tartott csütörtökön a közgyűlés, melyen a képviselők között nem a napirendre tűzött mindössze két előterjesztésen folyt a vita. Füle István, a Szolnoki Többség frakció DK-s tagjaként sürgősségi önálló indítványt nyújtott be a testület elé, mely „kiverte a biztosítékot” a közgyűlésben.

Mészáros Géza

Rendkívüli közgyűlést tartottak Szolnokon

Fotó: Nagy Balázs

Füle István egy internetes közösségi oldalon megjelent feltételezésre alapozva nehezményezte, hogy Szalay Ferenc polgármester háttérbeszélgetést folytatott Orbán Viktor kormányfővel és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel egy Szolnokra telepítendő akkumulátor-összeszerelő gyár létesítésével kapcsolatosan. A DK-s képviselő felkérte a városvezetőt, hogy a beruházási szándékot utasítsa vissza a szolnokiak egészségének és környezetének megóvása érdekében.

Az indítvány olyan energiával töltötte fel a képviselőket, hogy közülük majd’ mindenki indulatosan, hevesen, illetve visszafogottabban, de hozzászólt...

A felszólalók többsége nem értett egyet az indítvány tartalmával, mondván, hogy a városba érkező befektetéseket nem lehet visszautasítani. Többen – Györfi Mihály alpolgármester, továbbá Bóka Éva, Galló György és Borda Zoltán – az indítvány módosítását kérték képviselőtársuktól, javasolva, hogy amennyiben a betelepítési szándék megvalósulna, a város vezetése előtte kérje ki a lakosság véleményét. Mások, többek között Fejér Andor alpolgármester, aki kifogásolta az indítványban, hogy nem szerepel benne, miszerint politikai vagy szakmai indokok miatt született-e meg, valamint Ligeti József, Tasnádi Zoltán, Rusvai Károly, Molnár Iván vagy Póta Sándor arra a kérte a polgármestert, hogy mint eddig, a továbbiakban is a szolnokiak érdekében tárgyaljon Szolnokra érkező beruházásokról.

Szalay Ferenc – lezárva a másfél órás vitát – emlékeztette Füle Istvánt képviselői esküjéhez való igazodásához, jelezve, hogy hisztériakeltéssel, valótlan információkkal ne hergelje a lakosságot. Ezek után a képviselő sürgősségi önálló indítványát a közgyűlés 11 nem és 4 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett levette a napirendről.

Kérdésünkre Pókász Endre, a Polgármesteri Titkárság sajtóreferense elmondta, hogy a kormányfő és a külügyminiszter, illetve a városvezetés között akkumulátor-gyárberuházás Szolnokra hozatal kérdésében tárgyalás nem történt. 

Az ülés a decemberben önkormányzati tulajdonba került „Víz és Csatornaművek Koncessziós Zrt. Szolnok” gazdasági társaság állami tulajdonba adásának előterjesztésével folytatódott, melyről hamarosan szintén beszámolunk...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában