Szolnok

2023.02.26. 19:51

Hiányolja az élőzenés szórakozóhelyeket az aranylemezes Ratkai Miklós

Számos formáció mögött ült dobszerkójánál, több évtizedes zenei pályafutást tudhat magáénak. Ízig-vérig rockzenész, de szeret ritmust püfölni bluesra, soulra, funkyra és akár egyéb műfajok alá is. A zenélés mellett régóta koncertszervezésben is jeleskedik. Jogos elkeseredése, hogy rendszeres élőzenei bulik megrendezésére még szülővárosában sincs megfelelő hely. Ratkai Miklóssal, a térség egyetlen aranylemezes rockzenészével beszélgettünk.

Mészáros Géza

Ratkai Miklós (balra) régi barátjával, zenésztársával, Nagy Feróval. „A nemzet csótányával” egy időben érdemelték ki az Alcohol zenekar aranylemezét, melyen a Rockhimnusz című dalban Feró énekel, Miklós pedig dobol

Forrás: Beküldött fotó

Élt hét évet. A Váróterem a szolnoki zenetörténelem lapjaira került. Ratkai Miklós, a vasútállomás régi étterméből élőzenei klubot varázsolt azáltal, hogy odaszállította a legnépszerűbb élőzenei bandákat hangulatot teremteni. A helyiséget a koronavírus-járvány lakatoltatta le. Nem kis csapás volt a Covid berobbanása az őrületes partikra járó közönségnek, de a koncertszervező számára sem.

– A Várótermet nagyon szerettem üzemeltetni, és a visszajelzések azt sejtetik, hogy az odajárók is kedvelték. A mai napig kapom az üzeneteket, hogy mikor nyit újra. A Váróteremből az újranyitása után sajnos kínai bolt lett. Ez a hajó elment, viszont nagy öröm, hogy a legutóbbi bulijainkat a közeli, Jubileum téri Bowling Centerben rendezhettük meg – magyarázta a „Váróterem” partihelyszíneinek elköltözését a koncertszervező.

Akiről már sokan tudják, hogy térségünk rockzenészei közül talán az egyetlen, aki aranylemezzel büszkélkedhet. 

– Közel negyven évvel ezelőtt alakítottuk meg a haverokkal az Exit nevű zenekart. Azt megelőzően volt egy nevesincs gimis zenekarunk a Vargában, mely divatos angolszász nótákat játszott, kezdetleges hangszeres tudással. De ez már a múlt. Mármint a gimis zenekar, mely azért arra jó volt, hogy hódítsunk. Az elmúlt évtizedekben számos együttes tagja lehettem, melyek olykor-olykor felbomlottak, szüneteltettek, újraalakultak. Valahogy úgy hozta a sors, hogy dobosra mindig szükség volt, én pedig, ahogy sokasodtak mögöttem a koncertek, egyre magabiztosabb, egyre rutinosabb lettem. Jöttek a csapatok. Az Exit is igazi csapattá alakult. Első lemezünket még Nagy Feró adta ki, többször szerepeltünk nála a Petőfi rádió Garázs című műsorában is. Nagyon sokat köszönhetünk neki, személy szerint nekem a mai napig nagyon szoros a baráti viszonyom vele – beszélt a kezdetekről is Miklós.

– Majdhogynem feltettem az életemet a dobolásra és a zenélésre, ami sok lemondással, sajnálatos családi értékvesztéssel, ám de megnyugvással és örömökkel is járt. A zenélés, mint szórakoztató munkafolyamat, nem hétköznapi feladat, mint inkább hétvégézést és éjszakázást igénylő életvitel. Fárasztó, de egyben energiával feltöltő is. Gyakorlás, koncertezés, gyakorlás, koncertezés, és így tovább. Szerencsére sokan vagyunk a szakmában egy vérből valók, így a zenészek általában jól ismerik egymást. Kipróbáljuk egymás zenei tudását, beülünk vagy beállunk ide-oda segíteni, ha valahol híján van egy tag. Így volt ez valahogy az eredetileg Békés megyei Alcohol zenekarral is, mely a 2003-as alakulása óta sok tagot cserélt már. Jó néhány évvel ezelőtt beültettek a dobok mögé, emlékeim szerint 2012-ben csatlakoztam a bandához. A koncertezés mellett elkezdtünk dalokat írni. 

Először a Rockhimnusz jelent meg 2013-ban a legnagyobb videómegosztó csatornán, ezután felkerült a többi is, melyek egyben a Remélem, zavarok című album által kerültek nyilvánosságra 2018-ban. A nótához készült videóklipet napjainkra már több mint tizenegymillióan tekintették meg, és a lemezt, melyen a Rockhimnusz is szerepel, több ezer példányban kelt el. 

– Több mint húsz zenész, előadó, énekes működött közre a Rockhimnuszban, akiket aranylemezzel jutalmaztak meg. Én is kaptam egyet, de itt kell megemlíteni a pultoslegény, a szintén szolnoki Cserfalvi Zoltán „Töfi” szolnoki hangmérnök munkásságát, aki a helyi Denevér stúdióban keverte ki a hangokat arany minősítésűre – osztotta meg Miklós az elismerést még egy szolnoki zenésszel. 

Miklós Cserfalvi Zoltán "Töfi" hangmérnökkel, és a többkarátos aranylemezzel
Forrás: Beküldött fotó

Ratkai Miklós évek óta koncertszervezéssel és menedzseléssel is foglalkozik.

– Évtizedekkel ezelőtt könnyebb volt élőzenei koncerteket szervezni. Egyrészt megfizethetőbbek voltak a többtagú bandák, még a sztáregyüttesek is, másrészt voltak befogadóhelyek, melyek örömmel várták a zenekarokat. Szolnokon a sportcsarnokok, művelődési házak, nagyobb éttermek és rendezvényhelyek szinte vetélkedtek egymással, kit tudnak magukhoz csábítani. Ma ezek a helyek ódzkodnak az élő koncertektől. Nem tudom, mitől tartanak, mitől félnek a lehetséges helyszínek tulajdonosai? A Váróteremben sem voltak balhék, és a Bowling Centerben sincs rombolás, csak tombolás. Kellene Szolnokon nagyon egy három-négyszáz főt befogadó fedett terem, vagy csarnok az efféle élőzenei partiknak, remélem, hamarosan eljön az idő, amikor odaszervezhetek magam is egy jó kis bulit... 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában