A nyári aszályra készülnek a Jászkunságban

2023.02.04. 13:30

Idén már tizenegymillió köbméter vizet tartott vissza a Kötivízig

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kihasználta a téli csapadékos időszakot, valamint a folyók áradását. Az elmúlt időszakban tetemes mennyiségű, idén eddig mintegy tizenegymillió köbméter víz visszatartását végezte el, ami segítséget jelenthet egy újabb aszályos nyáron.

R. Á.

Többek között a Szajoli Holt-Tiszát is sikerült feltölteni

Forrás: Kötivizig

– Az igazgatóságon a vízvisszatartás évek óta magától értetődő, bevett gyakorlat. Már csak azért is, mert nem először nézünk szembe az egyre gyakoribb súlyos és rendkívüli aszályok okozta kihívásokkal. A tavalyi nyár nagyon emlékezetes volt e tekintetben. Ezért kihasználtuk a téli csapadékos időszakot a működési területünkön lévő holtágak, belvízcsatornák és esetenként halastavak, horgásztavak vízpótlására, amivel igyekszünk felkészülni a várható aszályos időszakra – mondta el a témával kapcsolatban Laczi Zoltán.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense hozzátette: a Kötivizig és az üzemeltetéssel érintett önkormányzatok tehát az elmúlt hetekben elvégezték a nyári vízpótlási lehetőséggel nem rendelkező holtágak feltöltését. Így a Szajoli-, a Gyova-Mámai- és a Tiszaugi Holt-Tiszát, a Szászberki- és a Malomzugi Holt-Zagyvát, valamint a Rázsonyi-, a Tehenesi- és a Harangzugi Holt-Köröst sikerült folyóvízzel, illetve belvízzel feltölteni.

– A belvíz- és kettős működésű csatornák medréből csak a kárt okozó vízmennyiséget vezettük le januárban, a visszatartott belvíz halastavi, horgászati, természetvédelmi hasznosítására is számos lehetőség nyílt. Erre a halastavi gazdálkodók figyelmét is felhívtuk – folytatta a sajtóreferens. 

Rámutatott, hogy jelenleg összesen negyven belvízcsatorna esetében történik tározás, 50-90 százalékos mederteltség mellett. Négy halastó, Kisújszállás, Jászkarajenő és Besenyszög térségében, továbbá egy alattyáni horgásztó jutott ily módon ingyen vízhez. A Kőrös-érben visszatartott belvízből a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezelésében lévő revitalizált vizes élőhely vízellátása is megoldódott Kocsér térségében. A Hanyi-Tiszasülyi árvízi tározó területén a kialakított tájgazdálkodási célú tározóterekben szintén megvalósult a vízvisszatartás.

– A jelenleg levonuló tiszai árhullám apadó ágából a tiszaroffi tározó déli műtárgyának nyitásával a levezető vezércsatorna és a hozzá kapcsolódó Gói-tói csatornákban történő vízpótlást tervezzük megvalósítani a tározótérben – tette hozzá végül Laczi Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában