Hatékonyságnövelés

2023.02.13. 06:55

Korszerű, energiatakarékos eszközökre pályázik Örményes

Pályázatot nyújtott be a napokban Örményes önkormányzata a polgármesteri hivatalban működő számítógépek cseréjére, fűtésre is alkalmas klímaberendezésekre, valamint napelemmel működő vízforgatóra. Az új eszközökre a hatékonyabb munkavégzés, és az energiatakarékosság miatt van szüksége a településnek.

Molnár-Révész Erika

Az örményesi Napsugár óvodában már több fejlesztés lezajlott a gazdaságosabb működtetés érdekében, ami folytatódhat a fűtésre is alkalmas klímaberendezések beszerzésével, erre a napokban nyújtott be pályázatot az önkormányzat

Fotó: Mészáros János

– A polgármesteri hivatal számítógépparkja már nagyon elavult, és gyakran meghibásodik, ezért eszközbeszerzésre nyújtottuk be támogatási kérelmet az egyik Leader pályázaton, hogy korszerűbbre cserélhessük ezeket a berendezéseket – tájékoztatott Török Tamás, Örményes polgármestere.

Mint mondta, ezt azért tartják nagyon fontosnak, hogy a hivatal dolgozói a jövőben a megfelelő üzembiztonság mellett tudják ellátni feladataikat. Nyertes pályázat esetén ezért hat darab asztali számítógépet, továbbá az adatok mentésére és tárolására alkalmas adaptereket vásárolnának.

Hozzátette, ezzel legalább nyolc-tíz évig biztosított lenne a megfelelő technikai felszereltség a polgármesteri hivatalban.

– A pályázati forrásból kilenc darab, fűtésre is alkalmas klímaberendezést is vásárolnánk. Ebből egyet a Glaser-kastélyban, kettőt az óvodában a két csoportszobában, illetve hatot a polgármesteri hivatalban helyeznénk el. Ezeket nem hűtésre, hanem elsősorban fűtésre szeretnénk használni, ugyanis mindhárom épület rendelkezik napelemmel. Ezzel a fejlesztéssel szeretnénk a jövő évi rezsiköltségeket tovább csökkenteni – hangsúlyozta a településvezető.

Az elnyert támogatásból mindemellett a település közparkjában álló dísztavat szerelnék fel energiatakarékos, napelemmel működő vízkeringtető és szűrőberendezéssel. A pályázat összértéke kilenc és félmillió forint.

Örményesen már több intézkedést tettek korábban a rezsiköltségek csökkentése érdekében. A polgármesteri hivatal kisebb épületrészét korszerűsítették, ide költöztek át a hivatali dolgozók.

A munkálatok összesen négyszázhuszonöt négyzetméteren zajlottak, ezek között több, energiahatékonyságot növelő fejlesztés is történt, például a nyílászárók cseréje, és takarékosabb elektromos hálózat kiépítése. A nagyobb épületrészt kiürítették, jelenleg csak a házasságkötő terem működik, a lépéssel az addig fűtendő helyiségek száma egyharmadával lecsökkent.

Az óvoda szintén energetikai korszerűsítésen esett át, a felújításra a Magyar Falu Program pályázatán nyert mintegy harmincmillió forintot a település. Kicserélték a régi, korszerűtlen gázkazánt, a nyílászárókat, a fűtőtesteket, továbbá az elektromos hálózatot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában