Kincseket rejt a kiadvány

2023.02.03. 06:55

Kötetbe foglalták Abádszalók különleges helyi értékeit

Megjelent Abádszalók helyi értékeinek gyűjteménye, melyből megismerhetjük a település múltját és jelenét. Az Abádszalók helyi értékeinek gyűjteménye című kiadvány háromszáz példányban jelent meg, két szerkesztője, dr. Barta-Golyha Ágnes és Pataki Zsoltné a kötet készítésének munkálatairól mesélt hírportálunknak.

Köllő Judit

Ez az első olyan könyv, melyben a város valamennyi értékét bemutatják – mutatja Pataki Zsoltné, a kiadvány egyik szerkesztője

Fotó: Nagy Balázs

A csokorba összegyűjtött értékek nemcsak Abádszalók kultúráját, épületeit és gasztronómiáját kívánják bemutatni, hanem a település történelmét is. Ahogy Balogh Gyula polgármester fogalmazott; azt a fajta „abádszalókiságot”, melyet a településen élők tapasztalnak a mindennapi élet során. 

– A városnak szívügye a helyi és a nemzeti értékek megőrzése – mutatott rá dr. Barta-Golyha Ágnes, az Abádszalók Kultúrájáért és Sportjáért Alapítvány kuratóriumának elnöke. 

– Ezért 2017-ben az önkormányzat megalapította a helyi értéktár bizottságot, melynek tagjai (Pacsai Norbert, Szivák Ilona és Parázsó Katalin) elkötelezetten végzik a helyi értékek felkutatását. Kiadványunk a bizottság által ajánlott és a helyi értéktárba felvett tizenhat értéket kívánja bemutatni és széles körben ismertté tenni. Balogh Gyula polgármester szerint egy közösség önbecsülése, de elsősorban önbizalma döntően attól függ, hogy milyen ismeretekkel rendelkezik szűkebb hazája múltjáról. A léleknek ez a minőségi tartalma az „abádszalókiság”, ami arra ösztönöz bennünket, hogy az ismeretszerzésen túl őrizzük meg helyi építészeti, kulturális, gasztronómiai és természeti értékeinket. 

A könyvből megtudhatjuk, hogy eredetileg két településrész – Abád és Szalók – nagyjából öt kilométernyi távolságra voltak egymástól. Abád a rév forgalmából származó lehetőségekkel biztosította fennmaradását, míg Szalók az élővíz kínálta adottságokkal élt. 

– A könyv hiánypótló kiadvány, hiszen a helyi értékeket így összefoglalva, egy csokorba gyűjtve még nem jelent meg kiadvány – mesélte Pataki Zsoltné, a könyv egyik szerkesztője. 

– Különösen fontos szerepét abban látom, hogy az érdeklődők megismerkedhetnek településünk értékeivel, kincseivel, Abádszalók múltjával és jelenével. Ezzel a kutatómunka egyébként még nem ér véget, reményeink szerint az újabb értékek tárházát is bemutathatjuk majd egy későbbi, bővített kiadványban.

Sokan segítették a munkát

A település helyi értékeit bemutató könyv közel 1,8 millió forintból jöhetett létre, megjelenését a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is támogatta, miként a város önkormányzata és az Abádszalók Kultúrájáért és Sportjáért Alapítvány is. A kiadványban több helybéli is közreműködött, így Pacsai Norbert, az Abádszalóki Települési Értéktár Bizottság elnöke, dr. Barta-Golyha Ágnes, az alapítvány kuratóriumának elnöke, Pataki Zsoltné könyvtárvezető, Balogh Gyula polgármester, illetve olyan lokálpatrióta helyiek, mint Csarnó-Szabó Rozália, Steigauf Józsefné és Szivák Ilona.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában