Vírus

2023.02.21. 06:55

Már a „szomszédban” van a madárinfluenza, de a Jászkunságban még nincs érintett gazdaság

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az elmúlt időszakban több szomszédos vármegyében, legutóbb Bács-Kiskunban igazolta a madárinfluenza jelenlétét. Térségünkben egyelőre nincsen betegséggel érintett gazdaság, de a baromfitartóknak mindenképpen érdemes körültekintőnek lenniük.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében baromfitartó telepen eddig nem igazoltuk a vírus jelenlétét. Január 20-án azonban kimutattuk a vírust egy Kétpón elhullottan talált, vadon élő egerészölyvből. A vadmadarat ártalmatlanították, ugyanakkor ez nem von maga után egyéb hatósági intézkedéseket – foglalta össze a Nébih kérdésünkre, miszerint a madárinfluenza vírus érinti-e térségünket.

A hivatal sajtóosztályának tájékoztatása szerint, mivel a vírus már nemcsak a vándorló, hanem a folyamatosan itt élő vadmadarakban is jelen van, a vadmadarak az egész országban veszélyt jelentenek a baromfitelepekre. 

S mi történik, ha felüti fejét a vírus egy telepen? – tettük fel a kérdést a szakembereknek.

– Már a madárinfluenza gyanú felmerülése esetén is szigorú intézkedések lépnek életbe. Ennek során az érintett telepen forgalmi korlátozást rendelünk el, tehát sem állat, sem termék, sem járványközvetítő anyag nem kerülhet ki a telepről és a befelé irányuló mozgások is tiltottak. Ezen kívül azonnali mintavételre és laboratóriumi vizsgálatot végzünk a madárinfluenza megerősítése vagy kizárása céljából. Amennyiben a vizsgálatok megerősítik a betegséget, az illetékes hatóság elrendeli az érintett állatok leölését és ártalmatlanítását, valamint a kitörés körül felállítja a védő- és megfigyelési körzeteket. Ezután az érintett telepet ki kell takarítani és fertőtleníteni. Új állományt csak a fertőtlenítés után huszonegy napdal lehet betelepíteni, és a korlátozás alatt álló területeket is ezután lehet feloldani – részletezték az eljárást.

– A korlátozásokkal kapcsolatban fontos, hogy a kitörés körül minimum három kilométer sugarú védőkörzetet és tíz kilométer sugarú felügyeleti, vagyis megfigyelési körzetet kell felállítani. Ezek a kockázattól függően nagyobb kiterjedésűek is lehetnek. A védő- és megfigyelési körzetben tilos az állatok, termékek és járványközvetítő anyagok mozgatása, az csak bizonyos feltételekkel engedélyezhető. A korlátozás alatti területekre új állomány nem telepíthető be. A hatóság kockázatértékelés után korlátozás alatt nem álló területeken is bevezethet szigorú előírásokat – számolt be a sajtóosztály.

Érdemes bezárni a tyúkokat, libákat, kacsákat

– Mit tehetnek az állattartók annak érdekében, hogy ne kerüljön be az állományukba a vírus? – érdeklődtünk a hatóságtól. 

– Bár a baromfik zártan tartása jelenleg csak a magas kockázatú vármegyékben kötelező és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye közepes kockázatúnak minősül, a vadon élő madarakkal történő találkozás minimalizálása érdekében ezeken a területeken is javasolt az állományok zártan tartása. Az állattartók a vonatkozó országos főállatorvosi határozatban leírtak betartásával szintén csökkenthetik annak az esélyét, hogy állományuk megfertőződjön. Többek között a takarmányt és az alomanyagot zárt, fedett helyen kell tartani és tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férhessen hozzá idegen fajú állat. A baromfik etetését és itatást teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell végezni – szóltak a megelőzés lehetőségeiről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában