Előadás

2023.02.03. 17:30

Másfél évszázadról mesél az ódon karcagi épület

Nagy Emese etnográfus és Gánóczy Ferenc középiskolai tanár mesélt az érdeklődőknek.

Szathmáry István

Az egykori sokat látott gazdaház mai képe

Forrás: Bengecseg alapítvány

A Karcagi Öregdiákok Baráti Körének legutóbbi összejövetelén egy, a nagykun főváros elmúlt százhatvan esztendejének tanújáról, egy ódon gazdaház történetéről hallhattak előadást a szép számú jelenlévők. 

Nagy Emese etnográfus és Gánóczy Ferenc középiskolai tanár XX. századi parasztsors címmel az Ady és a Harmat utca sarkán álló, egykor a tősgyökeres karcagi Cs. Szabó, majd Tőkés családok tulajdonában álló épület históriájával elevenítette fel azt a Tisza szabályozással és az 1867-es kiegyezéssel kezdődő időszakot, amikor a vasútvonal karcagra érkezését követően megindult a redemptus gazdák, vagyis a kétszáz évvel korábbi önmegváltásban résztvevő családok leszármazottainak gyors vagyonosodása. 

Erre az időszakra esik a hasonló, a városban máig több helyen megtalálható nagyméretű, polgári ízléssel berendezett gazdaházak építése, melyek tulajdonosai tevékeny résztvevői voltak a város közéletének is. Az 1899-es technikum-avatásra érkező Darányi Ignác miniszterelnököt például az egyik Tőkés családtag vezette bandérium fogadta a városban. 

Az előadók, Nagy Emese és Gánóczy Ferenc a karcagi gazdatársadalom felívelő, majd tragédiába forduló korszakáról beszéltek hallgatóságuknak
Fotós: Bihari László 

A növekvő jólét jele volt a világhírű amerikai Barnum cirkusz vendégszereplése a városban, a helyi és országos sajtótermékek egyre bővülő választéka is, amikről számos, a ház padlásán talált kordokumentum is tanúskodik. Ezt, az előadók által vázolt fellendülést törte meg az I. világháborús vereség, majd a román megszállás, a spanyolnátha járvány, és végül a trianoni trauma. A történet végére a második világháború és a kommunista korszak tett pontot, amikor az egykori gazdacsaládokat annyira kisemmizték, hogy a ház egyik lakója a szó szoros értelmében is az éhhalál szélére került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában