Jászkunság

2023.02.23. 09:30

Nem kell külön kérni az adóhivatalt a bevallás elkészítésére

Azoknak, akik valamilyen kedvezményre jogosultak, maguknak kell kiegészíteniük a tervezetet.

R. Á.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyi jövedelemadó-bevallási tervezetét. A hivatal közleménye szerint a folyamat automatikus, ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem. Akinek nincs KAÜ-azonosítója (például ügyfélkapu-hozzáférése), az adóbevallási tervezetének postázását március 16-án éjfélig kérheti, akár SMS-ben is. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen május 2-áig küldi el postán az igénylőknek.

Azoknak, akik a tervezet adataival egyetértenek, és nem kell azt kiegészíteniük egyéb adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit – az egyéni vállalkozókat, az áfás magánszemélyeket és a mezőgazdasági őstermelőket kivéve, – ugyanis a tervezetből 2023. május 22-ei hatállyal automatikusan bevallás lesz. 

Azoknak viszont, akik szereztek tavaly olyan jövedelmet (például ingatlan-bérbeadásból), amiről a NAV-nak nincs tudomása, vagy jogosultak olyan kedvezményre – négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, 25 év alattiak kedvezménye, betegségek után járó személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, családi kedvezmény –, amit év közben nem érvényesítettek és ezt a bevallásban egy összegben igényelnék vissza, a bevallási tervezetet maguknak kell módosítaniuk a rendelkezésükre álló igazolásaik alapján, vagy önállóan kell a bevallást elkészíteniük május 22-éig.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában