Jászkunság

2023.02.25. 11:25

Padok és szemetesek is a vandáloknak áldozatául esnek, de még egy híd sincs biztonságban

Magukat erősnek érző fiatalok egy péntek vagy szombat esti buli után előszeretettel borogatnak kukákat vagy törik be az útba eső buszmegálló üvegét. A rongálások helyreállítására több tízmillió forintot költenek évente a vármegyebeli önkormányzatok. Az esetek felderítését a térfigyelő-kamerarendszerek segítik.

P. Pusztai Nóra

Vandálok rongálták meg tavaly novemberben a felújított Laki Kálmán hidat Szolnokon

Fotó: Nagy Balázs

Az utóbbi időszak legnagyobb értékű rongálása a Laki Kálmán hidat érintette, de padokat és játszótéri eszközöket is sorra kár éri, nemrégiben például a tiszaligeti sergőt törték szét vandálok.

– A rongálásokból nincs több, mint korábban, inkább csak nagyobb visszhangot kap egy-egy eset. A város térfigyelő-kamera rendszerét folyamatosan bővítjük, most már százhatvan-százhetven eszköz van, ennek köszönhetően az elkövetők is könnyebben beazonosíthatóak – mondta Lits László, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója.

Az illegális szeméttelepek felszámolását is beleértve Szolnokon évente több tízmillió forintot költenek a megrongált eszközök, berendezések helyreállítására.

– Hiszek a szemléletformálásban, abban, hogy a szociális helyzet befolyásolja például a hulladék elhelyezését. Véleményem szerint a büntetés elrettentő gyakoriságával lehet előrelépni – foglalta össze.

A következő időszakban a csikkmentes utcákért lépnek fel, visszaszorítanák a dohányzást a buszmegállókban.

– A közterület-felügyeletesek testkamerákat kapnak, így a kisebb szabálysértéseket is bizonyíthatjuk majd a felvételekkel – magyarázta.

A tiszaföldvári tapasztalatok szerint olyan területek vannak leginkább kitéve a rongálásnak, melyeket egyelőre még nem kameráztak be. Ahogy arról korábban hírportálunkon beszámoltunk, a buszpályaudvar mosdóinak ajtaját betörték, a tükröket összetörték, ellopták.

– Volt már rá példa, hogy a váróteremben a tűzoltó készüléket próbálták ki, ami után a kijövő oltóanyag feltakarítása, pláne az üvegfelületről elég macerás, plusz a készülék pótlása sem olcsó – emelte ki Béki József, Tiszaföldvári Városüzemeltetési Nonprofit Kft. vezetője.

Tavasztól-őszig a parkokban a virágok lopása, illetve letaposása a jellemző, korábban facsemetéket törtek el, az utóbbi időben ilyen eset kevesebb fordult elő a tiszazugi városban.

– Pótlásuk a lehetőségeinkhez képest folyamatos. A rongálásból adódó javítási költségek változóak, de volt olyan év is, amikor elérte az egymillió forintot – hangsúlyozta. Hozzátette: az illegális szemét összegyűjtése és leadása is milliós tétel.

A rongálás bejelentése után az önkormányzatnál a közterület-felügyelő visszanézi a kamerákat, majd a felvételekkel együtt megteszi a feljelentést a rendőrségen.

András Hunor Lehel, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-Főkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk, a rongálásnak szabálysértési és bűncselekményi formája is van. Alapvetően az elhatárolás kérdésében az értékhatár – ami jelenleg ötvenezer forint – a mérvadó, de például a falfirkákat minden esetben büntetőeljárás keretében kell vizsgálni.

 

Esténként több a rongálás

Általánosságban elmondható, hogy a motiválatlan rongálásokat legtöbb esetben az esti órákban követik el.

– Az elkövetőket tekintve jellemző életkorról, továbbá alkohol vagy egyéb tudatmódosító szer használatáról nem lehet általános következtetéseket levonni. Az eljárás során a szabálysértési vagy nyomozóhatóság minden esetben vizsgálja a motivációt vagy célzatot, mely minden esetben eltérő – számolt be a tapasztalatokról András Hunor Lehel.

A rongálások felderítéséhez a rendőrség, minden lehetséges és rendelkezésre álló lehetőséget kihasznál. Elsősorban a részletes adatgyűjtés, tanúkutatás, és kamerakutatás vezethet az elkövető beazonosításához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában