Galériával

2023.02.03. 11:25

Sorsfordító kihívásokról is szó volt az ökogazdák jászfényszarui találkozóján

A földünket sújtó környezeti, éghajlati, társadalmi, ökonómiai és kulturális kihívásokra keresték a megoldásokat az Ökológiai Gazdálkodók Második Téli Szakmai Találkozóján, melynek a napokban Jászfényszaru adott otthont. Nagy érdeklődés mellett zajlott a fórum, ahol az elmúlt időszak eredményei mellett szó volt az ökogazdálkodási ágazatot érintő aktualitásokról is.

Illés Anita

Ebben az évben Jászfényszarun rendezték meg az ökogazdálkodók téli találkozóját

Fotó: Pesti József

Térségünkből és az ország számos pontjáról érkeztek ökogazdálkodók a szakmai programra, melyet január 30. és 31. között Jászfényszarun, a Petőfi Sándor Művelődési Házban rendeztek meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), a Zsámboki Biokert és az Agrár Európa összefogásával. A tavaly Hajdúnánáson tartott első találkozó az ökológiai mozgalom meghatározó eseménye volt, így erre építették az idei rendezvényt. 

Az esemény megnyitóján dr. Ujj Apolka, egyetemi docens, a MATE munkatársa köszöntötte a résztvevőket, majd Matthew Hayes biogazdálkodó és Petró Tibor, az Agrár Európa tulajdonosa osztotta meg gondolatait.  

– Alig telt el egy esztendő és szinte felfordult a világ körülöttünk. A felborult geopolitikai egyensúly, a háború Európában, az energiakrízis, az éghajlatváltozás okozta mérhetetlen aszály és hőhullám, majd a hirtelen beköszöntött esős ősz és az értékesítési problémák sok tekintetben felborították a gazdálkodásunk menetrendjét. Nem rejthetjük véka alá, hogy ami a külső világban körülöttünk zajlik, annak előidézői mi magunk, emberek vagyunk. Most már mindenki láthatja, hogy számtalan fenntarthatatlan degeneratív folyamat vált gyakorlattá a modern világunkban, melyeken, ha nem változtatunk, a megszokott rendszerek összeomláshoz vezethet – fogalmazták meg a szervezők. 

Elhangzott, hogy regeneratív alapokra kell helyezni életünket, megszüntetve ezzel az élő környezet, a természetes ökoszisztéma további pusztítását. 

Ez azt jelenti: úgy élünk és fejlődünk, hogy többet adunk vissza az élő környezetünknek, mint amennyit sokszor igényeink indokolatlan kielégítése érdekében felhasználunk belőle. Petró Tibor köszöntője végén bemutatta a konferenciasorozat szimbólumát, egy népi faragással készített aranyozott Vándor Almát, mely a boldogságot, a termékenységet, az együttműködést jelképezi. Ezt a különleges szimbólumot Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere adta át a második találkozónak helyet adó Jászfényszaru alpolgármesterének, Győri János Bertalannak.  

– Nagyon fontos, hogy folytatódik az a kezdeményezés, ami Hajdúnánáson indult el. Településünkön mára eljutottunk odáig, hogy a közétkeztetésbe bekerülő alapanyagok kilencven százaléka helyben, ökológiai keretek között megtermelt húsból és zöldségekből tevődik össze. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy ezt jó gyakorlatként továbbadjuk, hiszen nemcsak magunkért vagyunk felelősek, hanem a felnövekvő nemzedékért is – fogalmazott Nagyné Legény Ildikó. A házigazdák nevében Bordásné Kovács Katalin, a művelődési ház és könyvtár igazgatója Petőfi Sándor Hazámban című versével nyitotta meg a találkozót.  

Számos jó gyakorlatot ismertettek

A konferenciát Benda József szocializáció kutató, szervezetfejlesztő, társadalompedagógus csapatépítő tréningje vezette fel. A kétnapos találkozót szakmai előadások, csoportfoglalkozások, termelői kóstoló és kulturális programok gazdagították. A meghívott szakemberek, ökogazdák több jó gyakorlatot, köztük például biointenzív kertészetet, regeneratív alapokon működő család gazdaságot is bemutattak. A résztvevők megvitatták az ökogazdálkodási ágazatot érintő aktuális kérdéséket. Szó volt az elmúlt időszak eredményeiről, különböző innovatív megoldásokról, a biogazdák együttműködésének erősítéséről, a piaci változásokról és sorsfordító kihívásokról is. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában