Galériával

2023.02.23. 15:30

Szélsőséges időjárás: a víztározás megoldása az egyik legfőbb cél a Jászkunság több településén

A „Belvízcsatornák fejlesztése és rekonstrukciója” elnevezésű projekt az Európai Unió és a Magyar Állam 6,021 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.

Rimóczi Ágnes

Az eseményen Harsányi Gábor, a Kötivízig műszaki igazgatóhelyettese tájékoztatott a részletekről

Fotó: Mészáros János

A belvízelvezetés, valamint a vízvisszatartás és -tározás egyensúlyának megteremtését szolgáló műszaki beavatkozásokra ad lehetőséget az Országos Vízügyi Főigazgatóság és öt területi vízügyi igazgatóság konzorciumában megvalósuló projekt. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területét is érintő fejlesztésről csütörtökön tartottak sajtónyilvános rendezvényt a szolnoki Vízügyi székházban.

– A legfőbb cél, hogy a klímaváltozás hatására egyre gyakrabban tapasztalható szélsőséges időjárási viszonyok, úgy, mint a túlzottan csapadékos vagy aszályos időszakok kapcsán felmerült vízvisszatartási igényeknek megfelelően hosszú távon fejlesszük az adott térség vízkészlet-gazdálkodását – hangzott el az eseményen. 

– Ennek része a vízvisszatartás, a lefolyás-szabályozás és a különböző vízigények kielégítése, melyek érdekében fejlesztésen vagy rekonstrukción esnek át a szükséges vízgazdálkodási műtárgyak és létesítmények. Ezek mellett további, közvetett cél a vízi ökoszisztémák és vizes élőhelyek védelme – részletezték.

A „Belvízcsatornák fejlesztése és rekonstrukciója” elnevezésű projekt keretében a Kötivízig területén két elem valósult meg. Az egyik a Hortobágy-Berettyó jobb parti belvízrendszerének részét képező Villogó belvízcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója. Ez Karcag, Kunhegyes és Abádszalók közigazgatási külterületét érintette. A fejlesztés során kotrási munkálatokra, meglévő műtárgyak rekonstrukciójára, töltéskorona stabilizációra, új műtárgyak és egy félig stabil szivattyútelep megépítésére, továbbá a munkavégzést követő depóniarendezésre került sor. 

A másik projektelem a Tisza-tó keleti partján található Örvényabádi belvízrendszer csatornáinak mederfejlesztése és műtárgyainak rekonstrukciója. Az Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszentimre, Tiszaszőlős, Tiszaigar és Tiszaörs településeket érintő munkálatok részét képezte a mederkotrás, iszaptalanítás, a meglévő vízi létesítmények rekonstrukciója, valamint újak építése.

A projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam 6,021 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában