Szolnok

2023.03.03. 19:55

Ágota nemcsak vakvezető kutyára, de hűséges társra is lelt a gyönyörű labradorban

Sikeres közlekedésbiztonsági vizsgát tett Lukács Ágota és Olivér Szolnokon. A hároméves labrador és gazdája 2022 októbere óta alkot egy párt.

Szoljon.hu

Lukács Ágota és Olivér, a hároméves labrador 2022 októbere óta alkot egy párt

Forrás: Beküldött fotó

– Vakvezető kutyánkat Regős Bendegúznak becéztük a képzés ideje alatt, mert tipikusan úgy viselkedett, mint aki jó tanuló szeretne lenni, de a rafináltság és a csínytevés is része volt a mindennapjainak. Nem tudom, mikor nézte meg Az Indul a bakterház című filmet.... – mondta Farkas Darinka, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzője. – Oli egy nagyon okos, intelligens kutya, tele van élettel. Mostanra már megkomolyodott és vigyáz Ágota lépteire. Nagyon szeretik egymást, szerintem egy csodálatos kutya talált egy csodálatos emberre a mi közbenjárásunkkal. Nagyon felüdítő volt Ágotával együtt dolgozni – mondta Farkas Darinka, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzője.

Ágotával együtt él korábbi vakvezető kutyája, Vacak, akit Olivérhez hasonlóan a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola képzett ki számára. Az egyik történetben szerepet kap az idős vakvezető is, aki Ágotánál tölti nyugdíjas éveit.

Ilyen volt a közlekedési vizsgájuk

– A vizsgáig nagyon lazán vettem a dolgot, de mihelyt belépett a vizsgabizottság az irodába, rám tört minden frász, amit izgulásnak neveznek – idézte fel a történteket Lukács Ágota. – A munkahely-buszpályaudvar-munkahely kör vizsgaútvonalat húztam. Maga az út nem volt nehéz, hisz mindennap megtesszük, de én túlélésre játszottam és ezt Olivér is érezte. Tudta, hogy itt most valamiért nagyon komolyan kell vennie a dolgot. Végig ügyes volt, így rendben sikerült a vizsga, úgyhogy jöhet a neheze: még több terhelés, sok új útvonal, újabb helyzetekhez való alkalmazkodás. És persze még több móka, mert rengeteget nevetek emellett a kutya mellett, ahogy dolgokat megold, átvészel.

Olivér egy nagyon okos, intelligens kutya, aki tele van élettel
Forrás: Beküldött fotó

Telivér, Pokolivér, Plüssképű lovag

– A papucslopással és a WC-papír gurigák lopkodással kezdődött minden, már az első hétvégén. Azóta a papucsokat nem bántja, a gurigákat pedig nem hagyjuk a kosárban – folytatta közös történetüket Ágota. – Kedvence, hogy a játékával morogva rohangál és bökdösi őket, hogy menjenek vele futni, persze simán lefutja a 12 és 13 éves két veterán kutyámat. Mostanában már nem Telivérnek vagy Pokolivérnek hívjuk, már Plüssképű lovaggá szelídült névileg is.

Miért nem ülsz le, Olivér?

– A minap buszra szállva bal oldalon talált egy szűk helyet. Betolatott, én lehuppantam az ülésre, aztán nyaggattam, hogy üljön már le. Nézem, miért nem ül már le? Látom, valahol felakadt a farka. Na de hol is? Persze, hogy az ülésemen hagyta, én meg félfenékkel rá is ültem. Nem reklamált, csak hát úgy nem tudott leülni – mondta el hírportálunknak Olivér gazdája.

Olivér már Plüssképű lovaggá szelídült
Forrás: Beküldött fotó

Hol a krumpli?

Lukács Ágota számtalan különleges, Olivérrel közös történetet és emléket őriz.

– Még az első együtt töltött héten volt, hogy ölembe bújt krumplipucolás közben, hogy inkább vele foglalkozzak. Én pucoltam tovább a krumplit, ám a feje mellett a zsebemben megrezdült a telefonom. Jól megijedt, el is ment. Aztán elejtettem egy pucolatlan nyers krumplit, hívtam a két labit, hogy valamelyik adja vissza. Olika készségesen föl is vette, de mire odajött, már csak a krumpli íze volt a szájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában