Projekt

2023.03.29. 17:25

Búvárok segítségével mérik fel a csatornahálózatot Szolnokon – van, ahol százévesek a csövek

Közel kétmilliárd forintból készítik elő a szakemberek a Szolnok és agglomerációja alatt húzódó mintegy félezer kilométeres csatornahálózat fejlesztését – hangzott el a projekt szerdai sajtótájékoztatóján a vármegyeszékhely Gábor Áron terén.

Köllő Judit

Látványos szakaszához érkezett a szolnoki csatornahálózat felmérése: búvárok segítségével vizsgálódnak a mélyben a szakemberek

Fotó: Nagy Balázs

A Szolnok központú szennyvízelvezetési agglomeráció tizennégy település közigazgatási területét foglalja magába. A „Szolnok központú agglomeráció szennyvízelvezetési és -tisztítási fejlesztésének előkészítése” című projekt bemutatása kapcsán sajtónyilvános eseményt tartott szerda délután Szalay Ferenc polgármester, Veres-Sárközi Erika, a városháza fejlesztési igazgatóságának vezetője és  Katona Emil, a KSK Mérnöki Vállalkozási Iroda Kft. vezetője, generálkivitelező.

Ez egy rendkívül jelentős fejlesztés Szolnok életében

 – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Szalay Ferenc polgármester. 

– A víz- és csatornahálózat megújítása kiemelkedően fontos Szolnokon – ebbe beletartozik a felszíni vízmű, a szennyvíztisztítás, a város ivóvíz-hálózat, valamint a csatornahálózat fejlesztése. Ez utóbbinak a tervezési folyamatát indítjuk most el, a tervek novemberig elkészülnek. Mindnyájan emlékezhetünk azokra az időszakokra, amikor a város csatornahálózata nem mindig bírta el azt a mennyiségű vizet, ami szükséges lett volna. A Szapáry út alatt például közel százéves csatornahálózat húzódik, de a város jelentős részén is 40-50 évesek lehetnek a vezetékek. Most közel kétmilliárd forintot költhetünk a tervezés költségeire, később pedig 124 milliárd forint körüli összegből tudjuk megvalósítani a projektet – tette hozzá a polgármester. 

A projekt településeinek közös célja, hogy a fejlesztés megvalósításával hozzájáruljanak a csatornázási feladatok, a szennyvíztisztítás, a korszerű iszapkezelés és -hasznosítás fejlesztéséhez, illetve természetesen a lakosság egészséges ivóvízzel történő ellátásához.

Veres-Sárközi Erika, a városháza fejlesztési igazgatóságának vezetője és Szalay Ferenc polgármester a Gábor Áron téren tekintette meg a munkálatokat
Fotós: Nagy Balázs

A projekt tervezési folyamata szerdán igen látványos ponthoz érkezett, ugyanis a szolnoki Gábor Áron téren búvárok segítségével kezdték el a csatornahálózat felmérését.

– A tervezés során három szakaszban végzünk  vizsgálatokat és elemzéseket, melyek alapján meghatározzuk, hogy melyek azok a konkrét beavatkozási helyek, ahol dolgozhatunk – fejtette ki hírportálunknak Katona Emil, a KSK Mérnöki Vállalkozási Iroda Kft. vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában