Jászfényszaru

2023.03.06. 19:55

Dr. Zacher Gábor: sokan késsel és villával ássák meg a saját sírjukat

„A közösségi média leköt, szórakoztat, segíti a kapcsolattartást, de a kábítószerekkel megegyező függőséget okoz” – kongatta meg a vészharangot dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos Jászfényszarun. A szókimondó szakember kétórás előadásában tabuk nélkül beszélt mindennapi függőségeinkről, az elhízásról szólva például kijelentette: sokan késsel és villával ássák meg a saját sírjukat...

Illés Anita

Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos digitális függőségeinkről is beszélt Jászfényszarun

Fotó: Pesti József

Nagy érdeklődés és telt ház fogadta dr. Zacher Gábor toxikológus főorvost a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár szombaton tartott egészségdélutánján. Mindennapi függőségeink 2.0 és a járvány című előadásában többek között arról beszélt, hogy a koronavírus járvány hogyan változtatta meg az életünket. 

Nem egy boldog világban élünk. A napi apró boldogságunkat megtalálhatjuk, ha nem felejtünk el gondolkodni, hiszen így sokkal szélesebb körben látjuk a világot

 – kezdte. 

A davosi Világgazdasági Fórum előrejelzései alapján 2023 várható krízisei között említette például a természeti katasztrófákat, az extrém időjárást, a megélhetési válságot és a migrációt. 

 – Alapvetően nem szeretjük a hirtelen változásokat, melyek jelentősen befolyásolják a testünk és a pszichénk működését is. Ezt tapasztalhattuk a járvány idején, ami olyan nyomot hagyott bennünk, amin nem könnyű túllépni – mutatott rá a szakember. A járvány mentális hatásaival kapcsolatban kiemelte: hazánkban a depresszióval küzdők aránya 30 százalékról 49 százalékra emelkedett, a különböző nyugtatószerek használata szintén jelentős mértékben nőtt a lakosság körében. Ezekre a gyógyszerekre könnyű rászokni, függőséget okoznak, de nehéz letenni őket. Kitért a magyar fiatalok mentális állapotára is: az egyetemisták 51 százaléka szorong, a középiskolásoknál pedig minden hetedik fiatal valamilyen közepesen súlyos mentális problémával küzd.  

A karantén idején életünk nagy része áttevődött az online térbe és gyakorlatilag beleragadtuk a virtuális világba.

– Az internet napi használata a járvány előtti 3,8 óráról 8 órára emelkedett és azóta sem igazán csökkent. A közösségi média leköt, szórakoztat, segíti a kapcsolattartást, de a kábítószerekkel megegyező függőséget okoz. A virtuális térben megjelenő hamis álomvilág önértékelési zavarokat, a lájkgyűjtés folyamatos rivalizációt és szorongást okoz, a kortárs agresszió az online térben zajlik – ismertette Zacher Gábor, aki felhívta a figyelmet a digitális detox, a szülői minták, az értékrend és keretrendszer fontosságára.

Előadásában kitért az alkohol-, nikotin- és a drogfüggőség problémáira. Mint mondta: Magyarországon sokan késsel és villával ássák meg a saját sírjukat, hiszen hazánk a világ negyedik legelhízottabb országa. Rávilágított az elhízás egészségügyi problémáira is.  

Ingyenes szűrővizsgálatokat szerveztek

Egészség a lélek kapuján át címmel a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár immár ötödik alkalommal rendezte meg az egészségdélutánt, melyen szakemberek bevonásával a testi-lelki-szellemi egészségünk megőrzése került középpontba. Egészségügyi szűrővizsgálatokkal - például vérnyomásmérés, szürkehályog szűrés, vércukorszintmérés – hívták fel a figyelmet a megelőzés fontosságára.

A programot többek között talpreflexológia – masszázsterápia, hormonegyensúly és dietetikai tanácsadás, egészségtudatos termékek bemutatója és vására, könyvajánló, grafológiai elemzés és  kártyavetés színesítette.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában