Különleges zsákmány

2023.03.13. 13:55

Eddig ismeretlen ragadozót lőttek a Jászságban

Olyan ragadozót lőttek a Jászkunságban, amit még soha. A nyestkutya invazív faj, akkora mint egy kisebb kutya, és óriási pusztítást okoz az őshonos állatvilágban.

Molnár Róbert

Nyestkutya

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Az Alattyáni Úttörő Vadásztársaság február utolsó szombatján tartotta meg az utolsó társas apróvad vadászatukat. Mosonyi Sándor 30 éven át vezette a társaságot, a 84 éves vadász az agrojager weboldalnak mesélt a különleges esetről.

– Az egyik hajtás alkalmával a Vízisarok területrészre mentünk ki. A terület jól ismert a helyi vadászoknak, mivel rendkívül sűrű, embernek szinte áthatolhatatlan. Jó pár évtizeddel ezelőtt egy lánctalpas traktorral csináltattunk egy utat a „dzsungelbe”. Ezt az utat is lassan visszahódította a természet, mivel nincs gazdája – kezdte beszámolóját Mosonyi Sándor. – Alighogy elindult a hajtás, a körülbelül egy hektáros területen megmozdult a vad. Túróczi István, a helyi tagság vadásza és kutyája is éberen figyeltek.

A semmiből feltűnt egy ragadozó, amit még csak hallomásból ismerhetnek a magyar vadászok. Egy nyestkutya közelített a fűben!

A nem őshonos ragadozó a vadász felé tartott, aki a megfelelő pillanatban meglőtte a szőrmés állatot. A vad azonnal összerogyott, a vizsla azonnal a gazdájához vitte. A hajtás végén mindenki nagyon meglepődött, mivel ilyen ragadozót csak fényképről ismertek a hajtásban résztvevő vadászok. A törvény szerint a faj egész évben vadászható. Mosonyi Sándor átolvasta a társaság korábbi jegyzeteit, másokkal is beszélt az elejtés után.

Túróczi István és kutyája terítette le a különleges ragadozót
Forrás: Alattyáni Úttörő Vadásztársaság – Mosonyi Sándor

Ez az első hivatalos, dokumentált eset, amikor a jászsági medencében nyestkutyát ejtettek el. Ebben a régióban a faj felbukkanása szokatlan. Magyarországon 1961-ben ejtették el az első példányt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Azóta is szórványosan előfordul, egész évben vadászható faj.

A nyestkutya 

A nyestkutya első pillantásra – különösen a pofáján lévő álarc miatt – könnyen összetéveszthető a mosómedvével, azonban a kutyafélék családjába tartozik. A hátsó fele kevésbé erőteljes, a szőre hosszabb, a farka nem csíkos, mászni sem tud. Az állat testhossza 55-65 centiméter, marmagassága jó 20 centiméter, testtömege 4–6 kilogramm. Bundája barnásszürke, lábai, valamint a feje a szájszeglettől a fülig sötétkék. Pofáján mosómedveszerű álarcot visel. Rejtőzködő állat, elsősorban éjjel aktív. A kutyafélék között egyedülálló módon téli álmot alszik.

Óriási pusztítást végez

Ez az invazív faj több Nyugat-Európai országot már elfoglalt, gyorsan szaporodik, mindenevő, és hatalmas károkat okoz a földön élő kétéltűek, hüllők, földön fészkelő madaraknál és kisemlősöknél. Eredeti hazája Szibéria, Mandzsúria és Japán tundrái és erdői. Nagy szaporasága miatt több évtizede terjed nyugat felé, már megjelent Európában is. Felbukkanására elsősorban tavak, patakok közelében számíthatunk. A faj megtelepedése súlyos, megjósolhatatlan károkat okozhat a magyar faunában. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában