Ismeretszerzés

2023.03.24. 13:30

Ejtőernyős szimulátorral ismerkedtek a honvédkadétok Szolnokon

A gyakorlati oktatási napok zárásaként a Besenyszögi Hagyományőrző Íjász Egyesület látta őket vendégül.

Mészáros Géza

A rövid elméleti ismertető után a kadétok megismerhették többek között a Magyar Honvédségben rendszeresített ejtőernyőket és az egyéb kiegészítő felszereléseket is

Forrás: Magyar Honvédség

Honvédelmi gyakorlati oktatási napokat tartottak a közelmúltban a Szolnoki Honvéd Kollégiumban – tájékoztatta hírportálunkat a Magyar Honvédség.

Az oktatási napok hagyományos programjain – egészségügyi ismeretek elsajátítása, alaki és harcászati foglalkozások – kívül a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium kadétjai látogatást tettek a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár bázisán. A látogatás apropóját a közelgő ejtőernyős nap adta, hiszen vitéz Boksay Antal főhadnagy, 1918. március 23-án, magyarként, elsőnek hajtott végre sikeres ejtőernyős ugrást egy pilóta-mentőernyővel; így bizonyítva, hogy az ejtőernyő biztonságosan képes életet menteni. A jeles nap előhangjaként az MH Katonai Igazgatási Központi Nyilvántartó Parancsnokság 9. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda munkatársai ejtőernyős pályaorientációs foglalkozásokat szerveztek, így a kadétok bepillanthattak a magyar katonai ejtőernyőzés történetébe és jelenlegi helyzetébe is.

A rövid elméleti ismertető után a kadétok megismerhették a helikopterdandár ejtőernyős kiképzőit, akik bemutatták az új 3D-s ejtőernyős kiképző szimulátort, a Magyar Honvédségben rendszeresített ejtőernyőket és az egyéb kiegészítő felszereléseket is. Emellett láthatták a gyakorlatra elvonuló alegységeket és haditechnikai eszközöket. A modern kor high-tech hadserege mellett a szolnoki kadétok a megelevenedő hadtörténelem részesei is lehettek, hiszen a gyakorlati oktatási napok zárásaként a Besenyszögi Hagyományőrző Íjász Egyesület látta őket vendégül. A tűzgyújtás szakszerű módjának gyakorlása mellett a diákok kipróbálhatták az íjászatot és a kelevéz dobást is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában