Egészségügy

2023.03.07. 06:55

Életet menthet a korai diagnózis: többféle ingyenes szűrővizsgálatra is várják a jászkunságiakat

Már a fiatalok között is nő azoknak a száma, akik rendszeresen részt vesznek a különböző, vármegyénkben elérhető szűrővizsgálatokon. Szolnok ráadásul élen jár a megelőzés tekintetében, hiszen a kórház rendelőintézetének vizsgálatain túl több prevenciót népszerűsítő rendezvény is segíti a betegségek korai felismerését.

M. R. E.

Családi egészségnap Szolnokon 2022. októberében

Fotó: Kiss János

Tíz év alatt több mint negyvenötezer szűrést végeztek már el az évente Szolnokon megrendezett családi egészségnapon, és ez csak egy olyan rendezvény a vármegyeszékhelyen, ahol ingyenes vizsgálatokat vehetnek igénybe a résztvevők.

– Az egészségtudatos életmód, a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel fontosságát szerencsére ma már egyre többen ismerik fel, ugyanis sok esetben akár életet menthet egy korai diagnózis és az időben megkezdett kezelés – mondta a szűrővizsgálatok szerepéről Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet főigazgatója. 

Mint felsorolta, a rendelőintézet többféle módon biztosít lehetőséget a szűrésekre. A járóbeteg-szakellátás keretében a páciensek bőrgyógyászati vizsgálatra, vagyis melanómaszűrésre, tüdőszűrésre, mammográfiai és urológiai vizsgálatokra, valamint méhnyakrákszűrésre is jelentkezhetnek.

– Emellett rendszeresek a városi és kistérségi rendezvények az intézet munkatársainak közreműködésével. A Tiszta Szívvel Szolnokért városi szűrőhét jól ismert a vármegyeszékhelyen és a környékbeli településeken élők számára, hiszen 2006 óta évente sor kerül erre a programsorozatra. A kórház korábbi főigazgatója, dr. Bene Ildikó által életre hívott rendezvényen a város különböző pontjain számos szűrővizsgálatot végeznek a kórház és a rendelőintézet orvosai és szakdolgozói – tette hozzá a főigazgató.

Mint elmondta, a kórház munkatársai évről-évre részt vesznek a családi egészségnapon is, hasonló szűrővizsgálatokkal. Mindezek mellett az Egészségfejlesztési Iroda is rendszeresen szervez szűrőprogramokat, különböző felvilágosító előadásokkal, testi-lelki egészséggondozással kiegészítve.

Az említett programokon többek között szív-és érrendszeri, látásélesség, bőrgyógyászati vizsgálatokon, nőgyógyászati rákszűrésen, illetve prosztataszűrésen vehetnek részt az érdeklődők, de lehetőség nyílik csontsűrűség-mérésre és zöldhályogszűrésre is.

A vizsgálatokat az évek során több tízezren vették már igénybe, és sok esetben sikerült kiszűrni komoly betegségeket még a kezdeti stádiumban. Tapasztalataink szerint ezek a rendezvények rendkívül népszerűek, egyre többen élnek a lehetőséggel. Örvendetes, hogy ma már az idősebb, és fiatalabb korosztályok képviselői közül egyaránt sokan ügyelnek az egészségtudatos életmódra

– hangsúlyozta Piroska Miklós.

A kistelepüléseken is van lehetőség a vizsgálatokra

Nemcsak a vármegyeszékhelyen van lehetőség a sok esetben életmentő vizsgálatok elvégeztetésére, hanem a kistelepülések lakói sem maradnak szűrővizsgálat nélkül.

– A tüdőszűrési programunk keretében hosszú évek óta szervezzük a megye településein mobil tüdőszűrő állomások kitelepülését annak érdekében, hogy a lakosság helyben jusson hozzá a tüdőszűrő vizsgálatokhoz, minél szélesebb körben. Ezeket a vizsgálatokat a rendelkezésre álló kapacitásainknak megfelelően, az év során ütemezetten végezzük a különböző helyszíneken–tájékoztatott Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet főigazgatója.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában