Erasmus+

2023.03.04. 12:00

Európa Kulturális Fővárosa címért száll versenybe Szolnok

Szolnok három várossal tervez együttműködést: a felvidéki Kassával, a vajdasági Újvidékkel, valamint a bánsági Temesvárral.

M. G.

A szolnoki városháza

Fotó: Mészáros János

Közeledik a pályázat benyújtásának időpontja, közeledik a 2027-es év, és közeledik a pályázat kihirdetésének és a cím elnyerésének ideje, 2035.

A közgyűlés soros, februári ülésén ismét szóba került a város korábban már elfogadott kulturális koncepciójában megfogalmazott hosszú távú célja, miszerint Szolnok 2035-ben elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa kitüntető címet. A cím elnyerésére vonatkozó pályázatot 2027-ben kell benyújtani, ehhez elengedhetetlen, hogy az önkormányzat meghatározza az együttműködő települések, partnerek körét. Mint a közgyűlésen elhangzott, a város az Európa Kulturális Fővárosa Programban szerzett tapasztalatai alapján három határon túli várossal tervez együttműködést: a felvidéki Kassával, mely tíz évvel ezelőtt viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet, továbbá az elmúlt évben a címet birtokló vajdasági Újvidékkel, valamint a címet 2023-ban a magyarországi Veszprémmel közösen viselő bánsági Temesvárral.

A városok, illetve kulturális szervezeteik együttműködésének, kölcsönös tanulási folyamatának támogatása érdekében a szolnoki önkormányzat pályázatot nyújt be az Európai Bizottság Erasmus+ „Kis léptékű partnerségek a felnőtt tanulási szektorban” című felhívására. A tervek szerint ebből a pályázati támogatásból finanszírozható a Szolnoki Európa Kulturális Fővárosa operatív munkaszervezete tagjainak tapasztalatszerző tanulmányútja a három partner településre, valamint a partner települések delegációinak szolnoki fogadására, illetve forrást biztosít a műhelymunkák, képzések és konferencia szervezésére is – hangzott el a februári testületi ülésen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában