Ezrek érkeznek

2023.03.17. 06:55

Gőzerővel szervezik a világtalálkozót Jászdózsán

Huszonhetedik alkalommal rendezik meg idén a Jász Világtalálkozót, melynek június 30. és július 2. között Jászdózsa ad otthont. A település már hónapok óta készül a rangos eseményre, folyamatban van a programsorozat összeállítása, az önkéntesek toborzása és a rendezvény anyagi hátterének megteremtése.

Illés Anita

Baranyi Sándor polgármester a rendezvény egyik fő helyszínén, a Szent Mihály téren beszélt hírportálunknak a Jász Világtalálkozó szervezéséről

Fotó: Pesti József

A szülőföldjükről elszármazott és az itthon élő jászok első seregszemléjét 1995-ben Jászberényben tartották a jász redemptió 250. évfordulója alkalmából. Azóta a jász összetartozás legnagyobb ünnepének minden évben más-más település a helyszíne. 

– Tavaly a Jánoshidán megrendezett 26. Jász Világtalálkozó zárünnepségén vettem át a stafétabotot Eszes Béla polgármestertől. A felkészülés tulajdonképpen már ezt megelőzően elkezdődött, hiszen tudatosan figyelemmel kísértük a rendezvény forgatókönyvét, minden mozzanatát. Településünk 2001-ben már volt házigazdája a világtalálkozónak. Ezt 2021-ben szerettük volna újra vállalni, de a világjárvány átírta a terveinket, így idén láthatjuk vendégül a jászokat és természetesen minden érdeklődőt – beszélt a szervezésről Baranyi Sándor, a 27. Jász Világtalálkozónak otthont adó Jászdózsa polgármestere. 

Kiemelte: mára felállt egy tizenkét fős szervezőbizottság, de természetesen a képviselő-testület tagjai, civilek és önkéntesek is segítik a munkát. Nemrég felhívást tettek közzé, melyben önkéntesek, lelkes, vállalkozó szellemű helyi lakosok jelentkezését várják, akik szeretnének hozzájárulni a világtalálkozó színvonalas lebonyolításához.  

– A Jász Világtalálkozó rendkívüli alkalom arra, hogy a szórakozáson túl megmutassuk Jászdózsa értékeit a Jászságnak, az országnak és a nagyvilágnak. Több ezer látogatót várunk, testvértelepüléseinket is meghívtuk a rendezvényre. Június 30-án, pénteken megnyitóval kezdődik majd a programsorozat, majd szombaton a szentmisét a jász települések felvonulása követi. A díszünnepséget az eddigi hagyományok szerint szervezzük meg. Látványos ceremónia keretében iktatják be a jászkapitányt és adják át a Jászságért Díjat. A jászkapitány személyéről jövő héten dönt a képviselő-testület – avatott be a részletekbe a településvezető. 

Mint mondta: Jászdózsa kistelepülés, ezért az önkormányzat önerőből nem tudja megrendezi a Jász Világtalálkozót. 

A helyi vállalkozókon kívül jászsági vállalkozókat, szponzorokat keresek meg, kértem az országgyűlési képviselő segítségét is. Annak ellenére, hogy mindenki nehéz évet zárt, pozitív hozzáállást tapasztaltam, aminek nagyon örülök

 – tette hozzá. 

A programsorozat összeállítása folyamatban van, kulturális, hagyományőrző, szórakoztató és gasztronómiai forgataggal készülnek.  

Kicsinosítják a falut  

A rendezvény két fő helyszíne a templom előtti Szent Mihály tér és az orvosi rendelő előtti terület lesz. A tavasz közeledtével beindul a településszépítő munka is, a világtalálkozóra kicsinosítják a falut. 

– Az elkövetkezendő hónapokban folyamatosan rendezzük a parkokat, virágosítjuk, zöldítjük a közterületeket. Az önkéntesek részéről már érkeztek felajánlások. Jelezték, hogy szívesen vállalják a padok, kerítések festését. Tervben van többek között a buszmegállók javítása, festése is – mondta a polgármester.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában