Elismerés

2023.03.15. 10:38

Három szolnoki díszpolgár kapott rangos állami kitüntetést

Számos jeles honfitársunk között a Jászkunsághoz kötődő több személy is kapott rangos állami elismerést a nemzeti ünnepünk alkalmából. Március 14-én Novák Katalin köztársasági elnök az Országgyűlés kupolatermében, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kövér László házelnökkel közösen nyújtotta át a nemzeti kitüntetéseket.

Mészáros Géza

A Jászkunsághoz és Szolnokhoz kötődő díjazottak egy részével a szolnoki városvezető is fotózkodott (balról: Mihályi Gábor, dr. Szapáry György, Szalay Ferenc polgármester, dr. Anisits Ferenc, dr. Béres József) az Országházban

Forrás: Szalay Ferenc Facebook-oldala

Március 15-e alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök kitüntetéseket adományozott az ünnep előestéjén. Összesen 49-en vehettek át Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetés fokozatait. A legmagasabb állami elismerésből térségünkhöz kötődő személyek is kaptak.

Kossuth-díjat kapott Mihályi Gábor Harangozó Gyula-díjas néptáncművész, koreográfus, rendező, kiváló és érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása, a hagyományt a modernitással mesterien ötvöző koreográfiái és rendezései, az autentikus formanyelvre építve a ma emberéhez szóló kortárs néptáncművészete és közösségformáló társulatvezetői munkája, a Magyar Állami Népi Együttes megújítása terén egyedülálló művészeti és vezetői tevékenysége elismeréseként.

Mihályi Gábor Jászberényben született 1958. október 14-én. A Magyar Táncművészek Szövetségének elnökének, a Halhatatlanok társulatának örökös tagjának neve összeforrt Szolnokkal, a Tisza Táncegyüttessel és a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválokkal, ennek okán 2019-ben Szolnok Díszpolgárává avatták.

Széchenyi-díjat kapott dr. Anisits Ferenc gépészmérnök, nyugalmazott vezetőmérnök, címzetes egyetemi tanár Magyarország számára kivételesen értékes pályafutása, a kimagasló magyar mérnöki teljesítmény egyik legjelesebb képviselőjeként a dízelmotorok fejlesztésében elért világszínvonalú eredményei, innovatív és sikeres mérnöki munkája elismeréseként.

Dr. Anisits Ferenc Szolnokon született 1938. december 23-án. 1945-ben kezdte meg tanulmányait Szolnokon, majd édesapja munkahelyváltása miatt később Miskolcon és Budapesten folytatta. A Budapesti Műszaki Egyetemen mezőgazdasági gépész szakon végzett 1962-ben, és a Malomépítő és Gépgyártó Vállalatnál helyezkedett el, majd 1964-ben Szolnokon, a megyei tervezőirodában épületgépészként kapott munkát. A rendőrség azonban politikai múltja miatt egyre többet zaklatta, ezét úgy döntött, hogy elhagyja az országot: a Német Szövetségi Köztársaságban lelt új otthonra.

Pályafutásának legizgalmasabb időszaka 1981-ben, a BMW-nél kezdődött, a steyri motorfejlesztő központban 19 évet töltött el. Munkájának köszönhetően a cég elérte, hogy az 1988-as nürburgringi 24 órás versenyen BMW gázolajüzemű autó győzött, illetve elkészült a világ első nyolchengeres közvetlen befecskendezésű dízelhajtóműve. A kétszeres „motor-Oscar”-díjas „dízelpápa” 2001-ben Szolnok Díszpolgára lett, 2014-ben pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült.

Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal polgári tagozat kitüntetést kapta dr. Béres József vegyész, a szolnoki Béres Gyógyszergyárat tulajdonló Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke a magyar emberek egészségének megőrzését évtizedek óta elkötelezetten szolgáló, a természetes gyógyászati módszereket, illetve az emberi szervezet ellenálló képességének erősítését széles körben népszerűsítő munkája elismeréseként.

Az 1952. december 4-én Anarcson született dr. Béres József, a Béres cégcsoport elnöke 2018-ban kapott Szolnokon Díszpolgári címet.

Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta dr. Szapáry György közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, volt alelnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes professzora, Magyarország korábbi washingtoni nagykövete a közgazdaság-tudomány és a diplomácia területén egyaránt kimagasló és értékteremtő életútja elismeréseként.

Dr. Szapáry György Tiszaburán született, 1938. augusztus 1-jén. A főnemesi származású szapári, muraszombathi és széchiszigeti gróf Szapáry család sarja. Apai dédapja, gróf Szapáry Gyula Magyarország hajdani (1890-1892) miniszterelnöke, nagyapja gróf Szapáry György Jász-Nagykun-Szolnok vármegye főispánja, császári és királyi kamarás volt. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba járt középiskolásként, de az 1956-os forradalom után (még diákként) elhagyta Magyarországot, előbb Ausztriába, majd Belgiumba távozott. Felvételt nyert a Leuveni Katolikus Egyetemre, ahol 1961-ben szerzett közgazdasági diplomát. Időközben megkapta a belga állampolgárságot. 1990-ben tért haza, visszakapta magyar állampolgárságát (a belgiumi megtartása mellett).

A 2022-es évi Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért Díjas dr. Szapáry György nevéhez fűződik a Tiszaroffi Ösztöndíjpályázat, amely Tiszaroff, Tiszabura, Tiszagyenda, Kőtelek, Tiszasüly és Tiszabő településeken élő középiskolások továbbtanulását támogatja.

Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta dr. Szikora János Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas rendező, érdemes művész, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója a drámairodalom legjelentősebb művei mellett operákat és musicaleket is magába foglaló, kiemelkedően gazdag színházi rendezői pályafutása, valamint értékteremtő színházigazgatói tevékenysége elismeréseként.

Dr. Szikora János 1950. október 9-én született Budapesten. 1970 és 1975 között az ELTE JTK hallgatója volt, majd 1975 és 1979 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán a színházrendező szakon tanult. Közben filmekben játszott, de a rendezés felé orientálódott. 1986 és 1993 között a Vígszínház rendezője, valamint a Szolnoki Szigligeti Színház vendégrendezője volt, amelynek 2003 és 2007 között színigazgatója is volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában