Gumicsere

2023.03.26. 11:25

Itt a fordulat, egyre több jászkunsági műhelyben kerülnek elő a négyévszakos abroncsok

Már vagy két hete elkezdődött az autógumik cseréjének szezonja. A szakemberek szerint manapság már dömping van, amely akár május elejéig is eltarthat. Aki még nem cserélte le autójának téli abroncsait nyárira, arra egyébként némi meglepetés is várhat.

M. G.

Péli Henrik szolnoki gumiszervizében nagyüzem van manapság. A klímaváltozás erre a szakmára is kihat – állítja

Fotó: Nagy Balázs

Általános tapasztalat, hogy az autósok szinte ugyanabban a három-négyhetes időszakban keresik fel a gumisműhelyeket, emiatt a várakozási idő is megnyúlik. A szakemberek szinte már nem is napokban, mint inkább hetekben tudnak időpontot találni az ügyfeleiknek. A műhelyek ilyenkor túlterheltek, közben pedig nem szabadna nagyon halogatni a cserét, mert a meleg utakon a téli abroncsok igencsak megdobják a jármű fogyasztását, az egyéb járulékos veszélyekről nem is szólva. Persze az árak is jócskán változtak az elmúlt hónapokban. 

A hírportálunk által megkérdezett műhelyek szerint úgy 10-15 százalékkal kerül többe egy vadonatúj gumi, illetve az átszerelési költségek is hasonló mértékben emelkedtek meg az őszi időszakhoz képest.

Közlekedés-biztonsági szakértők szerint az ideális időszak a gumicserére március 15 és április 20 közé esik, amikor is a nyári abroncsok hozzávetőlegesen plusz hét Celsius-fok és afölötti napi átlaghőmérséklet körül már biztonságos tapadást tudnak nyújtani.

– Jó néhány napja nagyüzem van nálunk – kerestük fel Péli Henriket, a szolnoki Péli Gumiszerviz tulajdonosát.

Már március elején is jöttek autósok hozzánk abroncsot cserélni, de csak egy-két héttel azután éreztük, hogy itt van a kampányidőszak. Május elejéig biztosan sok lesz a munka, de vélhetően még a hónap közepe után is felkeresik majd a műhelyünket

 – magyarázza tapasztalatait Péli Henrik.

A szakember arról is beszámol, hogy miként változott meg az iparág szerkezete. Mint elmondja, egyre kevesebb régebbi típusú és kisebb méretű kocsi fut az utakon. A helyüket egyre méretesebb járművek vették át, szélesebb és nagyobb kerékkel. Ezek szezonális cseréje évek óta egyre nagyobb erőfeszítést igényel a gumisoktól. Ezzel egy időben az is tapasztalat, hogy a klímaváltozás okozta felmelegedés miatt többen a négyévszakos gumikat választják járműveikre, melyeket pedig nem szükséges az idények előtt lecserélni, csak ha elkoptak. Ennek ideje használattól függő, ami mondjuk úgy két-három, de legfeljebb négy-öt év között lehet. 

A márkásabb kocsikkal járó sofőrök azonban azért is szoktak cserélni, és egyelőre hanyagolják a négyévszakos trendet, mert érezhetően nekik van lehetőségük arra, hogy telente, havas sípályákat keresve a magaslatokba utaznak, ott pedig még mindig nagyobb hasznát vehetik a téli guminak, mint az összévszakosnak – szögezi le a mesterember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában