Projekt

2023.03.12. 14:30

Jászkunsági diákok is részt vesznek a „zöld” programban

Új szemléletformáló programot indít általános iskolások számára a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, a Belügyminisztérium és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésével. A tanév végéig több ezer diák szerezhet ismereteket a légszennyezés okairól, hatásairól és a csökkentésének lehetőségeiről közoktatási intézményben tartandó foglalkozásokon.

R. Á.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A február 8-án induló programra az ország számos pontjáról, így Jász-Nagykun-Szolnok, Zala, Békés, Veszprém, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, valamint Hajdú-Bihar vármegyéből jelentkeztek iskolák.

Ahogy az az Energiaügyi Minisztérium sajtóközleményéből kiderül, a projektben résztvevő tanulók a környezetismereti órákon és játékos foglalkozásokon betekintést kapnak a levegőminőség mérésének világába és ismereteket szereznek a légszennyezés okairól, hatásairól. 

Emellett többek között közösen megvitatják, hogyan lehet felhívni a figyelmet a levegő tisztaságának fontosságára és szó esik a helyes fűtési módokról is. Az osztályok számára alkotói pályázat is nyílik, melynek keretében feldolgozhatják és tapasztalataik alapján formába önthetik a hallott információkat.

A felhívásra a levegőszennyezés problémáját és a megoldási lehetőségeket bemutató pályaműveket várnak a diákoktól, ezek közül szakmai zsűri segítségével választják majd ki a nyertes munkákat.

A projekt elősegíti a levegőminőség javítására vonatkozó célok elérését és összhangban van az 5. Nemzeti Környezetvédelmi Programmal, melynek kiemelt területe a levegőtisztaság-védelme.

Már az óvodáskorban elkezdődik

Az Energiaügyi Minisztérium a Belügyminisztériummal közösen számos környezeti nevelési programot, szemléletformáló eseményt szervez és támogat. Ezek közül kiemelkedik a Zöld Óvoda Program, melynek köszönhetően hazánkban ma már minden negyedik gyermek olyan óvodába járhat, ahol életkorának megfelelő élményeken és tapasztalatokon alapuló, tevékenységorientált környezeti nevelésben részesül. Az Országos Iskolakert-fejlesztési Program szintén hozzájárul ahhoz, hogy a résztvevő óvodások és iskolások megtanulják környezetük helyes, tudatos használatát és a természet szeretete, a tudásátadás, a helyi környezetvédelmi értékek iránti elköteleződés, valamint a környezettudatosság beépüljön a felnövekvő generációk életébe.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában