Költségvetés

2023.03.09. 11:25

Kevesebb jut fejlesztésekre, az intézmények biztonságos működtetése a cél Törökszentmiklóson

A közelmúltban fogadta el Törökszentmiklós idei költségvetését a város képviselő-testülete. A húszezer fős település ez évi büdzséjének tervezését nagyban befolyásolta az energiaárak drasztikus növekedése, továbbá a minimálbér és a garantált bárminimum emelkedése, így fejlesztésekre kevesebb jut. A cél inkább az intézmények biztonságos működésének fenntartása.

M. R. E.

Takarékos költségvetésről döntött a törökszentmiklósi képviselő-testület

Fotó: Mészáros János

6,9 milliárd forint – ennyi idén Törökszentmiklós bevételi és kiadási oldalainak sarokszáma. Utóbbi esetében jelentősen nőtt a működési költség a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése, továbbá az energiaárak jelentős drágulása miatt.

Míg 2020-ban és 2021-ben százmillió forintot fordítottunk erre a célra, idén már 500 millió forint körüli összegről van szó. Azonban jelentős segítség számunkra az, hogy intézményeink egy részét termálvíz segítségével fűtjük, például a polgármesteri hivatalt is

– tájékoztatott dr. Varga Imre, Törökszentmiklós jegyzője. 

Mint elmondta, az önkormányzat jelenleg hét intézményt tart fent. A működési költségek drasztikus emelkedése miatt több intézkedésre is szükség volt. Idén márciustól drágultak a gyermek- és a szociális étkeztetés díjai, emellett a korábban önkormányzati, később állami, vagy egyházi fenntartásba került intézmények által fizetett termálhődíj összegét a korábbi négyszeresére emelték, ami pluszbevételt jelent a helyhatóság számára. Bevezették a telekadót, és a kommunális adón belül megszüntették a garázsok adómentességét.

– Az így beérkező többlet a tízmilliós nagyságrenden belül marad, így önmagában nem kompenzálja a növekvő költségeket. Az iparűzési adóbevétel a többszöröse ennek az összegnek, melyet idén 1 milliárd 120 millió forintban állapítottunk meg – mondta a jegyző. Hozzátette, a magas működési költségek finanszírozása miatt idén jóval kevesebb jut fejlesztésekre, tisztán önerőből megvalósulót nem is terveztek. Egy beruházás is elmarad, mégpedig a Csónakázó-tó köré tervezett futópálya. A kivitelezés költségének felét ugyanis saját forrásból kellett volna biztosítania az önkormányzatnak.  

A fejlesztések esetében most a megkezdett beruházásaink befejezése az elsődleges cél, emellett a működőképesség fenntartása, és a balesetveszély elhárítása. Amit még kiemelt feladatként tűztünk ki ebben az évben, hogy csökkentsük a fosszilis energiahordozók felhasználását. Még idén tervezzük azt, hogy azokat az intézményeinket, melyek még nem termálvíz fűtéssel működnek – ilyen például az Ipolyi Arnold Közművelődési Központ – csatlakoztatjuk a rendszerhez.

Emellett az óvodák esetében a korábban kiépített hőszivattyús rendszerek felújítása is szükséges a későbbi zavartalan működéshez. Elkészül idén az új bölcsődeépületünk is, az útfelújításokra pedig pályázatot nyújt majd be az önkormányzat. Javításokra idén kevés forrás, mindössze 50 millió forint jut– sorolta az idén megvalósuló fejlesztéseket dr. Varga Imre. Hozzátette, az idei költségvetés célja, hogy az energiaárak változásainak tükrében minden intézmény továbbra is biztonságosan, zavartalanul működjön. 

Állami segítséget is kapott az önkormányzat 

A magas energiaárak miatti többletkiadások kompenzálására januárban 171 millió forintos pénzügyi forrást ítélt meg Törökszentmiklós számára a Miniszterelnökség. Emellett, az építőipari alapanyagárak drágulása miatt az önkormányzati bölcsőde új épületének befejezéséhez 260 millió forint kiegészítő támogatást is kapott a város.

– Ezzel a bölcsőde befejezése pénzügyi szempontból akadálytalanná vált. Az ötszörös gáz és villanyáram költségek kompenzációjára kapott plusz forrás is nagy segítséget jelent, de az összes többletköltségünket nem fedezi. Tehát, mindenképpen kell a saját erőfeszítés is ahhoz, hogy végig tudjuk vinni ezt az évet az energiaár robbanás ellenére is – mondta a többletforrásokkal kapcsolatban dr. Varga Imre jegyző. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában