Galériával

2023.03.17. 19:55

Kiállításon mutatják be dr. Karikó Katalin életútját Kisújszálláson

A családot Karikó Zsuzsanna, a kutató testvére képviselte az ünnepségen.

Daróczi Erzsébet

A kiállításon régi fotók, feljegyzések és díjak is megtalálhatóak

Fotó: Daróczi Erzsébet

Karikó Katalin elismerései – a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig címmel nyílt meg csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem vándorkiállítása a kisújszállási Vigadó Kulturális Központban, a tárlat március 30-ig látogatható.

A megjelenteket – köztük Karikó Zsuzsannát, dr. Karikó Katalin testvérét, és kutatótársának, Szabó Gábor szüleit – Tóth József, a Móricz Zsigmond Református Kollégium főigazgatója köszöntötte, majd dr. Tóth Albert professor emeritus, Karikó Katalin egykori biológia-földrajz tanára idézte fel diákja gimnáziumi versenyen elért sikereit. A családot képviselő Karikó Zsuzsanna, testvére nevében megköszönte Kisújszállásnak, hogy ilyen nagy tisztelettel vannak iránta. A kiállítás a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság, valamint az SZTE Klebelsberg Könyvtár közös projektje, a fényképeket Sahin-Tóth István készítette, a szövegeket Újszászi Ilona, az egyetem kommunikációs szakértője, az ötletgazda írta.

A szintetikus mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó kutató, dr. Karikó Katalin Kisújszállásról indult, a Szegedi Tudományegyetemen vált biológussá és biokémikus doktorrá. A Covid-19 világjárvány megfékezésére hivatott modern vakcinák fejlesztésében kulcsszerepű tudóst az elmúlt két évben több rangos európai és amerikai egyetem díszdoktorrá, valamint több tudományos akadémia taggá választotta.

A díjaiból és emléktárgyaiból készített vándorkiállítás bemutatja az utat: 50 éve hogyan nyerte el első kitüntetését, a Jermy Gusztáv-díjat az érettségi előtt, majd tavaly megkapta iskolavárosa civiljeitől a „Szeretünk Kati!”– díjat. A tárlaton a kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnáziumhoz ésa Szegedi Tudományegyetemhez kötődő dokumentumai és tárgyai is helyet kaptak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában