Előadások

2023.03.09. 19:33

Kiskertek, családi porták öntözési lehetőségeit vitatták meg a szolnoki fórumon

Vízgazdálkodás lehetőségekről, illetve a kertművelés jövőjéről is szó esett csütörtök délután a szolnoki Hozam Hotelben.

Köllő Judit

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő(balról), Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, és dr. Nagyné Varga Ilona, a Jász-Nagykun Szolnok Megye Esély Közalapítvány elnöke

Fotó: Köllő Judit

A Szociális Földprogramok Szakmai és Érdekképviseleti Egyesülete és a Jász-Nagykun Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa szervezte azt az előadássorozatot, melynek egyik legfontosabb témája a családi vízgazdálkodás lehetőségeinek, illetve a kertművelés jövőjének boncolgatása volt. A csütörtök délutáni eseményen dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket, melyet követően nívós előadással készült Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos és Hubai Imre, a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Emlékszem, gyermekkoromban számos tevékenységet folytattunk a kétezer négyzetméteres szandaszőlősi telkünkön. Ebbe beletartozott az is, hogy igyekeztünk minél több esővizet összegyűjteni

 – kezdte mondanivalóját dr. Kállai Mária. 

– Ennek köszönhetően már egészen fiatalon megtanultam, hogy milyen nagy érték lehet számunkra a kert. Azt gondolom, hogy a természet kínálta lehetőségek kihasználása remek megoldást jelenthet a családoknak. A porták gondozása, az önellátásra törekvés közösségformáló erőként hathat a társadalomra. Mindezeknek  a jövőben hatalmas szerepük lesz – tette hozzá a képviselő.

A megnyitót követően dr. Nagyné Varga Ilona szervező fejtette ki gondolatait a programról.

– A családi portaprogram nagy hagyományokkal rendelkező felzárkóztatási eszköz – fejtette ki dr. Nagyné Varga Ilona, a Jász-Nagykun Szolnok Megye Esély Közalapítvány elnöke. – Célunk, hogy azok a családok, melyek nyitottak a kisállatok tartására, a konyhakert gondozására, képesek legyenek kiegészíteni a jövedelmüket ilyesfajta önellátással. Az elmúlt év igen aszályos időszak volt, így maga a program is óriási kihívásokkal küzdött, ezért olyan megoldásokat igyekeztünk kitalálni, melyek olcsón, költséghatékonyan és az érintett családok portáihoz igazodva valósíthatók meg. Célunk, hogy kis léptékben, néhány családdal kidolgozzuk, hogy mi a legideálisabb módszer számukra. 

Az évente megjelenő konyhakerti és kisállattartási szociális földprogram országszerte ismert és elismert. Megyénkben is minden évben számos település csatlakozik a projekthez. 

– A projekt harmincéves múltra tekint vissza – mondta az eseményen Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos. – Már a kilencvenes években is fontos volt, hogy a háztáji gazdálkodás fennmaradjon, és az önellátás megvalósulhasson. Akkoriban egy igen komoly gazdasági átalakulási folyamatot követhettünk, ezért kellő figyelmet igényelt, hogy az öngondoskodás fennmaradjon. A program a gazdasági helyzet miatt 2011-ben átalakult, ugyanis a közfoglalkoztatással kötötték össze. Fő célunk, hogy a hátrányos helyzetű  családok vidéki gazdálkodása és kertjeinek megművelése magasabb és tudatosabb szintre lépjen. Azt gondolom, hogy a vidék számos előnnyel bír a társadalomban, és fontos mérföldköve a jövőnknek. 

Az előadások során az önellátás szerepét és a klímaváltozás kérdéseit is megvitatták az esemény résztvevői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában