Munkában a Közút

2023.03.12. 18:00

Közel tízmillió négyzetméternyi terület kaszálását végzik el a Jászkunságban

Lokális burkolatfelújítások, növényzetgondozás és karbantartások. Március 15-étől ezek lesznek a fő feladatai a Magyar Közút munkatársainak, a társaság működésében ekkor ér véget a téli üzemeltetési időszak.

R. Á.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Munkatársaink a lokális burkolatfelújítások és a forgalomra veszélyes kátyúk megszüntetésén túl kaszálásokat végeznek a padkáknál, a rézsűkön, valamint az árkon kívüli területeken. Mindezek mellett növényzetgondozás a feladatuk, eltávolítják az invazív növényzetet, indokolt esetben fákat vágnak ki, valamint a vasúti űrszelvényeket tartják tisztán. Szemétszedést is végeznek, úttartozékokat, így jelzőtáblákat, védőkerítéseket, vezetőoszlopokat és szalagkorlátokat helyeznek ki, tisztítanak, illetve jelzőlámpák karbantartását végzik el – részletezte érdeklődésünkre a tavaszi munkálatokat Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a társaság által kezelt, összesen ezerháromszázhetven kilométernyi országos közút, illetve kerékpárút mentén mintegy 9,6 millió négyzetméternyi a kaszálandó területek nagysága. 

– Az adott útszakaszokon először mindig nagyteljesítményű gépi fűkaszával történik a kaszálás, majd ezt követően a vezetőoszlopok, táblaoszlopok, korlátlábak környezetében kiegészítő kézi kaszálás végeznek a kollégák. Mindezek elvégzéséhez a vármegyében huszonhét eszközhordozóra felszerelhető kasza adapter és ötvenöt kézi motoros fűkasza áll rendelkezésre – számolt be a szakember, aki hangsúlyozta: a kaszálást a vonatkozó rendeletben előírt gyakoriságnak megfelelően végzik el, melyet az utak kategóriája és forgalomnagysága határoz meg.

Rámutatott továbbá, hogy a fenti munkálatokon túl teljes körű felújítási munkákat csak külön elrendelés és a megvalósításhoz szükséges plusz költségvetési vagy európai uniós források biztosítása esetén indíthat el a társaság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában