Galériával

2023.03.14. 09:00

Különleges időutazás indult Jászapátin a magyar kultúra és történelem útjain

Interaktív ismeretterjesztő előadások, bemutatók gazdagítják a programsorozatot.

Illés Anita

Csernik Pál Szende székely mesékkel szórakoztatta a gyerekeket a Csiga-Biga tagóvodában

Fotó: Pesti József

„A kultúra és a történelem útjain – tematikus hét” címmel az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány (EMIA) szervezésében egyhetes programsorozat indult hétfőn Jászapátin.

A rendezvényt Farkas Ferenc polgármester nyitotta meg a Pájer Antal Művelődési Házban. Borszéki Molnár Dalma, az EMIA elnöke, a program fővédnöke és Burik Bernadett, a Rácz Aladár Zeneiskolásért Alapítvány elnöke, a tematikus hét nagykövete is köszöntötte a jelenlévőket, majd különleges időutazás vette kezdetét a magyar történelemben. Elsőként Rákóczi nyomába eredtek, Erdő Zoltán ugyanis előadásán többek között arról beszélt, hogy a tárogató milyen szerepet játszott a Rákóczi Ferenc vezette szabadságharcban. Az Erdélyi Magyar Örökség-díjas klarinét- és tárogatóművész az úgynevezett történeti és az újításon átesett, reform tárogató múltjába is beavatta a hallgatóságot. 

Mint mondta: hungarikumunk, a tárogató a szabadságharc hangszerévé nőtte ki magát, akkoriban a hírmondó szerepét töltötte be. 

Rákóczi seregében a tárogatósok a fúvós hangszer segítségével közvetítették a felettesek parancsait a katonáknak. Hangja csatába hívta a katonákat, riadót és esetlegesen a visszavonulást is jelezte. Erdő Zoltán interaktív műsorában természetesen többször megszólaltatta a magyar lélek hangjának nevezett hangszert. 

A szervezők a legkisebbekről sem feledkeztek meg, a Csiga-Biga tagóvodában Csernik Pál Szende székely mesemondó a Csihány csípte mesék világába kalauzolta el a gyerekeket. Mindezeken túl a nap folyamán Gáspár Ferenc író Szép magyar történelem című előadása és hadtörténeti bemutatója is várta a fiatalokat. A kalandos programon a résztvevők aktív bevonásával még a régi koronázási szokásokat is felidézték.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában