Invazív

2023.03.18. 15:25

Lelőni, vagy megóvni? Új ragadozó faj jelent meg a Jászkunságban

A nyestkutya invazív faj, komoly károkat okozhat az őshonos állatvilágban. Mások azonban azt mondják, ne lőjünk mindenre, ami mozog, hagyjuk élni az állatot. Vadászt és természetvédőt kérdeztünk meg a témáról.

Kovács Berta

Nyestkutya

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Mint arról hírportálunkon korábban már beszámoltunk, a Jászságban most először lőtt nyestkutyát egy vadász. A történet közösségi oldalunkon komoly vitát gerjesztett, miszerint: kell-e, szabad-e lelőni egy most felbukkant állatfaj képviselőjét, vagy örüljünk az állatvilág bővülésének. 

– Nyestkutya nagyon ritkán fordul elő nálunk – nyilatkozta megkeresésünkre Kasuba András, az Országos Magyar Vadászkamara Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei területi szervezetének titkára. 

Európa északi részéről, Lengyelországból húzódnak át hozzánk. Egyébként nagyon jól rejtőzködő állatfajról van szó, így korántsem biztos, hogy feltűnik rögtön a jelenléte. Ha már Alattyánnál sikerült egyet kilőni, biztos, hogy nem ez volt az első és az utolsó példány a környéken.

– Azt tudni kell, hogy mivel invazív, azaz idegenhonos fajról van szó, nem kívánatos a jelenléte. Nagyon el tudnak szaporodni és a hazai faunában képesek komoly kárt okozni. Természetes ellenségük sincs. Ezért nem szabad nekik teret adni. A magyar minisztériumok ajánlása alapján arra kell törekedni, hogy távol tartsuk ezt a fajt is – tette hozzá.

Kasuba András azt is elmondta, a nyesthez hasonló a táplálkozása, a kisemlősök, madarak, madártojások, kétéltűek mellett növényi eredetű táplálékot is fogyaszt.

Megkérdeztük Urbán Sándort, a Jászkun Természetvédelmi Szervezet elnökét is, egyetért-e azzal, hogy ajánlott a nyestkutyákat kilőni, ha már megjelent nálunk.

– Egyszerű lenne természetvédőként azt a választ adni, hogy hagyni kellene őket, hadd éljenek. De gondoljunk csak mondjuk a valaha egyébként nálunk is honos európai hód példájára, amit évekkel ezelőtt visszatelepítettek Magyarországra. Azóta elszaporodott és most már országszerte gondokat okoz. De példálózhatunk a betelepített törpeharcsával is, ami nagyon megtalálta nálunk az életfeltételeit és mostanság azzal küzdenek, hogyan szabaduljunk meg tőlük – mutatott rá a természetvédő. 

Az ilyen kérdésekben nagyon megosztott a társadalom. Laikusként sokan vannak amellett, hogy a nyestkutyát is hagyni kellene, hadd éljen, nem szabadna engedni, hogy vadásszanak rá. De ez egy invazív faj, és ha az ökológiai szempontokat nézzük, azt kell mondanom, nincs helye nálunk

– adott hangot véleményének Urbán Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában