Az iparosítás áldozata

2023.03.16. 06:55

Máig őrzi szakmája különleges emlékeit a törökszentmiklósi bognár

Az iparosítással ma már szinte teljesen eltűnt egy korábban igen fontos mesterség, a bognárság. A kocsikerekeket és szerszámnyeleket készítő szakma egyik volt képviselője, a törökszentmiklósi Fülöp Ferenc azonban még őrzi egykori mestersége utolsó tárgyi, és elméleti emlékeit.

Molnár-Révész Erika

Fülöp Ferenc a bognárság titkaiba avatta be hírportálunkat

Fotó: Mészáros János

– Ez egy 1878-as talpkörző, de van itt nagy méretű subler, vagyis tolómérő is – mutatta takaros törökszentmiklósi műhelyében a régi szerszámokat a nyolcvanéves Fülöp Ferenc. Az egykori bognár ma már nem dolgozik szakmájában, de fontosabb eszközeit a mostanáig gondosan őrzi.

– Egy magán kisiparosnál kezdtem el kitanulni a szakmát, de sajnos ő időközben elhunyt. És bár a fia átvette ezt az örökséget, de elköltözött Kisújszállásra, így a törökszentmiklósi állami gazdaságban tanultam tovább, ahol 1960-ban végeztem – mesélte. 

Fülöp Ferenc tanulmányai befejezése után 1968-ban került a helyi Dózsa TSZ-hez, ahol majdnem annak felszámolásáig dolgozott.

– A bognár kerekeket, kocsit gyárt, és szerszámnyelekkel foglalkozik. Hajdanában a kaszanyelekből gyártottunk nagyon sokat. Sajnos szinte teljes egészében kihalt ez a szakma, a gépesítés, az ipar fejlődése kiszorította teljes egészében – mondta mesterségéről. És hogy mi a különbség a bognár és a bodnár között? Utóbbi, akit kádárnak is hívnak, inkább hordókat készít.

Igazi különlegességek is kerültek ki Fülöp Ferenc kezei közül
Fotós: Mészáros János

– Azt nagyon bánom, hogy míg tanuló voltam, nem tanultam meg a hordókészítést, vagyis a kádár szakmát, akkor nem érdekelt. Pedig egy nagyon ügyes idős bácsi volt a gazdaságban, akitől lehetett volna. Gyönyörű szakma az is – emlékezett vissza. Mint mondta, az asztalosiparba viszont belekóstolt, kollégáitól leste el a szakmát.

A kétezres évek után megrendelésre még dolgozott, általában karókat készített az egyre sokasodó napelemparkok számára. De igazi különlegességek is kerültek ki a kezei közül. Készített díszes kútkávát, melyet egy 100-150 éves darabról mintázott. 

Emellett kocsikat, szánkókat és még egy hintót is épített, utóbbin fél évet dolgozott.

Fülöp Ferenc mutatja az általa készített hintó fotóját
Fotós: Mészáros János

A kézügyességen kívül az anyagismeret is fontos

A bognár, más néven kerékgyártó, szekérgyártó vagy kerekes, kerekek készítésével foglalkozó kisipari kézműves. A szekerekkel kapcsolatos korabeli szakkifejezések alapján feltehető, hogy már a honfoglalás idején is voltak magyar szekérgyártók. Az iparosítás miatt azonban szinte teljesen eltűnt ez a szakma, melyhez, mint azt Fülöp Ferenctől megtudtuk, a kézügyességen kívül komoly szakmai ismeretekere is szükség van.

– Jól kell hozzá tudni az anyagismeretet, azt, hogy miből-mit lehet készíteni. Kerekeket általában kőrisfából, a küllőket akácfából, az agyat szilfából készítjük – sorolta az egykori törökszentmiklósi bognár. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában